sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Mistrovství Jihočeského kraje v turistickém závodě

Napsal Milan Hankovec, Duha Husot dne 21.dubna 2015

Mistrovství Jihočeského kraje v turistickém závodě pořádala v letošním roce 29. března dužina Husot. Šli jsme do toho jako tým rodičů, vedoucích a bývalých členů. Již od listopadu jsme brouzdali s Vaškem Račanem st. po vrších Kuřidlo, Oupeřová a Hniličná a hledali vhodnou trasu. V březnu se k nám přidal stavitel trasy Jaroslav Holub. Hledání obnášelo pět víkendů v terénu. Na poradě s rodiči jsme si rozdělili stanoviště, pomoc slíbil i oddíl Podskaláček. Při tom zajišťování cen a pohárů. Vše bylo na nejlepší cestě.




Těsně před závodem bylo naplánované soustředění, kdy od čtvrtka do soboty se husoti měli seznámit s trasou, vyzkoušet si praktické úkoly (míček, odhad vzdálenosti), podívat se, jaké v okolí rostou dřeviny. Jenže z celostátního finále Ligy škol ve šprtci, které se uskutečnilo o týden dřív v Brně, jsem si přivezl chřipku a tak jsem musel soustředění odvolat. Do toho přišla zpráva, že se změnil majitel restaurace v Habeši a že restaurace tudíž nebude otevřena. Pro jistotu jsem raději pouštěl uchem předpověď počasí na neděli, kdy mělo být kolem nuly a pršet. Nakonec především díky J. Holubovi se restaurace podařila zajistit.

Na sobotní značení trasy se ve 13,30 vydali pánové Račan, Holub a Novotný, po jejich příchodu do klubovny kolem 18 hodiny jsme pokračovali ještě do 22,30 s přípravou testových karet. A další den od sedmi hodin ráno se trasa dodělávala.

h2.JPG–velky

Z Pacova přijel hlavní rozhodčí závodu pan Hrobský a přivezl s sebou specialistu na uzle a také členy tamního oddílu Kamarádi. Dále se zúčastnili závodníci z turistických oddílů mládeže z Borotína, Suchdola nad Lužnicí, Rapšachu, žáci základní školy v Českých Velenicích a zástupci oddílu České tábornické unie Podskaláček Strakonice.

Start a cíl měli na starosti manželé Poštovi. Na plížení dohlížel Petr Dvořák, hod míčky na cíl zajišťovali pan Moravec, paní Rechtoriková z Borotína a Jonáš Novotný, bratr Martina. Spoustu drobných činností zajišťovala v zázemí paní Poskočilová. Orientaci mapy na sever vedla paní Důchodní a na stanoviště odhadu vzdálenosti měl na starosti pan Novotný. Tři vedoucí z Podskaláčku pak zajišťovali lanovou lávku.

Naši členové měli sraz v 9 hodin před klubovnou, odkud je do Habeše odvedl pan Poskočil. Ten v dalším průběhu celou akci dokumentoval. Bohužel ne všichni naši členové mohli startovat. Sourozenci Moravcovi byli dlouhodobě nemocni, krátce před mistrovstvím onemocněl Matyáš Důchodní a doma se z Ligy škol doléčoval Radovan Poskočil.

h4.JPG–velky

Samotná akce se vydařila. Náročná trasa, nepršelo a bylo relativně teplo. A nám se celkem dařilo i po sportovní stránce. Domácí prostředí nejlépe využil Vašek Račan st., který vyhrál kategorii mužů od 36 let. Já neměl po vysokých teplotách pražádnou šanci, mým cílem bylo doběhnout a tím postoupit do Českého poháru, což se povedlo. V kategorii mladších dorostenců si vybojoval 2. místem postup Vašek Račan ml., v nabyté konkurenci starších žáků postoupil i jeho bratr Honza.

V mladších žácích do poháru postoupil Martin Novotný. Měl sice více trestných minut na testových otázkách, ale zato dobrý běžecký čas. Profil trasy mu sedl. Závod se nepovedl Pavlovi Hejnému, který nepozorností, když místo bílých KPČ zaškrtával modré, obdržel 12 trestných minut. Jinak mohl být na pěkném 6. místě. V testovkách naopak velmi mile překvapil Rosťa Holub, který v nich nasbíral pouze pět trestných minut (z mladších kluků nejméně). Svůj standart odvedl Vojta Poskočil.

Na dokreslení jen, že diplomy, ceny a poháry předávala paní Poštová a Poskočilová, že zdravotnice, kterou zajistil pan Holub, měla v zázemí také plné ruce práce, ale ani jedno ošetřování. Díky všem, kteří se na pořádání Mistrovství podíleli, myslím, že se povedlo a závodníkům se líbilo.

Milan Hankovec


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist