sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Školení hlavních vedoucích v Přerově

Napsal Jaroslav Biolek, Duha klub Dlažka dne 27.května 2015

Jako každý rok i letos pořádalo naše přerovské Duhové školící centrum školení hlavasů. Tentokrát jsme se rozhodli pro Přerov. A byla to volba dobrá. Nebylo to školení našlapané účastníky, ale bylo plné účastníků našlapaných touhou se něco dozvědět.  Opravdu celá šestka účastníků se zajímala o naše témata, a tak jsme si jako lektoři vrněli.




Začátek v brzkých hodinách v pátek byl ideální. Co je to pro vás tábor – tak zněla otázka. Odpovědi? Kouzlo, atmosféra, zábava, relaxace, kolektiv, celotáborová hra i dovednosti. Následovala otázka na  nejoblíbenější táborové činnosti. Odpovědi naznačily zájmy účastníků školení. Ukázala se celá šíře táborových činností, a to počínaje sporty a nočními hrami, přes výuku táborových teorií, poznávání se, až  po táboráky, zpěv a tanec. Celá skupinka spolupracovala, a tak přežila i tu nejhorší přednášku – zákony a vyhlášky. Též jsme probrali desítky papírových formulářů, dotkli se  zdraví a probrali hygienické normy. Trocha psychologie i jak poznat šikanu – to bylo poslední, co jsem s účastníky probral já. Pak se s Dzherrym a Ondrou všichni patřičně motivovali a rozhýbali v prostoru našeho klubu. Konec těsně před půlnocí byl tak akorát. Ráno po bohaté snídani jsme najeli s Dzherrym, Ondrou a Michalem na táborový program, probrali vlastnosti ideálního vedoucího i další táborové nezbytnosti. Přednášky o jídelníčku a stravě na táboře a o hospodaření – to byla doména lektorky Dany. Ty předznamenaly oběd. Následovaly Michalovy prezentace bezpečnosti, protipožárních opatření i práva a povinnosti vedoucích.

Test byl napsán všemi výborně, a tak zbyla večer u výborné večeře chvilka na rozebrání školení, diskusi i táborové zážitky. Přátelská atmosféra byla u tohoto školení malého počtem, ale velkého duchem samozřejmostí. A tak jsme si spolu s rozloučením popřáli co nejlepší tábory. Ať se daří!

Mussur

 

A ohlasy? Ty na sebe nenechaly čekat – zde jsou první dva:

Ze školení hlavních vedoucích jsem byla velice příjemně překvapená. Dozvěděla jsem se spousty zajímavých a nových informací, co se týče vedení táborů, výběru kolektivu na tábor, bezpečnosti na táboře i mimo něj, jak motivovat a jak řešit konflikty na táboře a další věci. Nejvíce se mi líbila pasáž o řešení konfliktů na táboře a motivace, protože si myslím, že právě motivace je velice důležitá proto, aby se tábor dětem líbil, a upřímně si myslím, že právě motivace na našem táboře dost chybí a nevěnujeme jí dostatečnou pozornost. Proto jsem byla ráda, že jsem se dozvěděla, jakým způsobem a čím mohu motivovat děti k různým činnostem a jak správně řešit případné konflikty na táboře. Samozřejmě i ostatní hodiny a diskuse byly skvělé a moc jsem si to se všemi užila. Slyšet zkušenosti a zážitky ostatních vedoucích bylo alespoň pro mě velice obohacující a díky tomu budu vědět, co dělat, kdyby se mi něco takového přihodilo na mém táboře.

Ještě jednou díky za vše a doufám, že se zase brzy uvidíme :)

Radka Vokurková (Beruška)

 

Moc díky za tuhle super akci, líbil se mi především osobním přístup k účastníkům a přísun informací, který byl obrovský. Oceňuji hlavně to, že jsme jen nečetli vyhlášku jednu po druhé, ale slyšeli jsme i spoustu zkušeností od přednášejících. Jídlo bylo taky super :)

Díky a zase někdy (snad v říjnu na oslavách Duhy :))                 Ondra

 

Další ohlas na školení HVT v Přerově

Ahoj-te...

Přiznávám, že jsem měla v plánu napsat svých pár vět...ale neplánovala jsem to takhle "na rychlo". Jsou věci a zážitky, které je občas třeba nechat "uzrát".

Ale...Jak už to tak bývá, tak akce vyvolá reakci a po přečtení reakcí mých víkendových spolužáků, se tedy, taky přidám. Děkuji za školení! Opravdu všem. Paradoxně pro mě bylo největším přínosem, to, co se zdá na první pohled, jako nejnudnější. Tzn. právě ty vyhlášky, předpisy, normy... :-) Děkuji klukům (Jardovi, Ondrovi i Michalovi), za jejich čas, prostor a ten kus sebe, který do toho vložili. Každý je úplně jiný a  přesto, anebo právě proto, jsem měla možnost vzít si od každého něco. I když to se vlastně pochopitelně ukáže až příjde ten den D! A velké díky Mussurovi za všechno ostatní! Hlavně za tu část zkušeností, kterou nám stihl předat! Ať se vám daří a doufejme, že se v říjnu uvidíme ;-) Krásné léto všem! Kača alias Kača :-)


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist