sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tábor Xapatan- Duha Rysi

Napsala Jitka Vokurková, Duha Rysi dne 24.srpna 2015

30.7. - 8.8.2015 Letos jsme vyrazili na nám zcela neznámé místo, které se však nachází téměř za humny. Tábořiště zapůjčené od olomouckých skautů cca 25 km od Olomouce na okraji vojenského prostoru Libavá v Údolí řeky Bystřice. Toto romantické místo jsme si hned po příjezdu všichni oblíbili. Vlak, který tudy sice projíždí relativně často, tu však zastavuje pouze 2x denně. Místo je velmi špatně dostupné i pro auta, neb cesta vede po lesní cestě přímo vedle řeky. Druhou možností je přijet skrze vojenský prostor, kde si však předem musíte vyjednat povolení průjezdu.




Dalším fenomenem je absolutní nemožnost najít v tomto místě signál na kteroukoliv telefonní společnost. Opravdu jsem si tedy užili maximální klid a odloučení od civilizace. Celotáborová hra "Xapatan" byla připravena dle francouzské soutěže, která před nějakou dobou probíhala v  televizi. Celý příběh se odehrává v Mexiku, kde část týmu musí překonat spoustu překážek, zatímco jeden člen má za úkol v jeskyni hledat vzácné sošky. Během cesty získávají indicie k odhalení správné sošky. Jakmile se všichni u jeskyně sejdou, vyberou sošku o které se domnívají, že je správná a spěchají si svůj výběr ověřit na určité předem stanovené místo. Všechny naše týmy byly neskutečně šikovné a sošku vybraly správně. O vítězi tak rozhodl počet získaných bodů během celého tábora. Na výlet jsme vyrazili na Slezskou Hartu, kde jsme se také koupali, ulovili několik pokladů a poznali krásnou přírodu v okolí říčky Moravice. Na nákupy a pro poštu jsem vyráželi vlakem časně ráno. Všechny etapy, sportovní turnaje a další hry se vydařili na výbornou. V řece Bystřici jsme se koupali, stavěli hráze a také pozorovali velké množství raků. Kuchařky vařily skvěle a tak nezbývaly ani žádné zbytky. U závěrečného táboráku jsme zpívali naše oblíbené písničky, které jsme se během tábora naučili. Tak příští rok nejspíš vyrazíme zase na toto krásné místo, neb jsme okolí ještě zcela neprobádali.

 

rysiB.JPG–velky

rysiC.JPG–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist