sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tábor WUSTROW 2015

Napsala Helena Štrofová, Duha Arabela dne 3.září 2015

Tábor je umístěn v nádherné krajině obklopen lesy a převážně nádhernými jezery, která skýtají zátoky jako v amazonském pralese. Je to jedinečná zkušenost propojit rodilý český jazyk a sousedský německý jazyk, případně zkusit konverzovat v angličtině. Kombinace nádherného prostředí a možnosti seznámit se s dětmi z jiných zemí dělá tábor ideální volbou pro prázdninové vyžití. Tábor začal v neděli ráno na Libereckém vlakovém nádraží. Těšili jsme se, ale věděli jsme, že nás čeká dlouhá cesta vlakem a na konci německá skupina. Jaká asi letos bude?




Budou tam lidi z loňska? Toť se ozývalo po celou cestu od dětí a vedoucí nestačili ani odpovídat. Vzhledem k tomu, že jsme museli několikrát přestupovat, cesta utíkala celkem rychle. Na konečné nás čekal autobus s německou skupinou, naše děti se rozeběhly plni zvědavosti k němu, aby se podívaly, jestli tam doopravdy jsou ti, co tam byli i loni a ano. Známé úsměvy nás přivítaly a pozdravily českým slovíčkem „ahoj“. Ti, co tam byli prvně, si nás prohlédli, a my zase je.

První týden byl pod taktovkou Kuby, Marušky a druhého Kuby. Už od prvního dne jsme se neformálně začali seznamovat s německou stranou. Během volna jsme vytáhli Střelené kachny nebo Cink a v jídelně jsme rukama a nohama vysvětlovali Němcům, jak se to vůbec hraje. Během programu nám pomáhal Kuba s překladem. Bylo to super. Celé dny byly plné různých aktivit. Buď řízené vedoucími, nebo spontánně dětmi, tak aby se nikdo nenudil, neboť „ kdo si hraje, nezlobí“.

Mezi zajímavé aktivity prvního týdne patřil celodenní výlet do Neustrelitzu, kde nás čekala noční prohlídka městem. Pozoruhodné bylo i vystoupení „Wustrow hledá talent“. Snad každé dítě miluje bojovku a noční hru. Bohužel v sobotu musel Kuba odjet, ale přijeli dva další bezva vedoucí Adam a Vendy.

Ani druhý týden se děti nenudily. Hrály se pohybové hry ve vodě a u vody. Pluli na kánoích přes krásná jezera a úzkými kanály.

barabela.jpg–velky

Fyzičku a odvahu si děti prověřily v lanovém centru. V Německu se u ohýnku neopékají vuřty, ale speciální těsto, které je sladké. Svou zručnost děti ukázaly na workshopu, kde vyráběly masky na diskotéku nebo pomáhaly vyrábět solární panel na ohřev vody. Naše skupina měla možnost se prezentovat na tzv. „českém dni“. Vařili jsme české jídlo a hráli hry na rozvoj smyslů. Večer jsme si zahráli hru „poznávání písní z pohádek“.

Závěr tábora patří každoročně slavnosti Neptuna, který zve některé vyvolení děti do své říše a předává jim křestní list. V ranních hodinách jsme vyrazili do Liberce a před večerem úspěšně předali děti rodičům.

aarabela.jpg–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist