sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tuláci oslavili třicetiny

Napsala Oliška Palová, Duha Tuláci dne 12.října 2015

Je to už dávno, hodně dávno, kdy jsme poprvé vyšlápli na „Tuláckou stezku“... Je to už dávno, hodně dávno, kdy ze „Stezky“ se stala „CESTA“ ...  pro některé z nás takřka celoživotní ...

Na té „Cestě“ zůstala spousta stop. Patří lidem, kteří ze sebe vydali to své nejlepší „JÁ“, s velkou obětavostí a nadšením předávali svůj um, znalosti a dovednosti, velký kus sebe, svým nástupcům. Bylo jich za ta léta už mnoho a otisk jejich jmen se navždy stal součástí našeho „Tuláckého znaku“.

Nebýt těch prvních, nebyl by začátek „Stezky“, nebýt těch dalších, nebyla by „Cesta“, nebýt těch současných, nebylo by pokračování...




TULÁCI OSLAVILI TŘICETINY... Ano, je to tak! Náš oddíl se narodil v září roku1985. Nejprve byli Tuláci turistickým kroužkem ODPM (dnes Dům dětí), v roce 1987 pak prvním oddílem MěDPM na Vojanově ulici, který právě vznikl. Byla to stará, ale krásná vila s velkou zahradou uprostřed sídliště a brzy se stala centrem setkávání oddílů různých organizací, jejichž mottem bylo galénovské „přátelství rozrůzněných“ ...  Tady probíhaly srazy klubů Mladého hlasatele , první udělování  Březových lístků našeho „Olomouckého společenství“, bylo to místo  mnoha velkolepých akcí jako třeba Dětská porta ... a vůbec, tam se toho fakt dalo dělat a dělalo moc, a Tuláci byli u toho. Mnohé přímo sami organizovali. Z "Tulácké stezky" se brzy stala "Cesta", přicházeli noví členové (ale také někteří odcházeli) a byla nás síla! Pak MěDPM zrušili, vila se musela z důvodů restitucí vrátit původním majitelům a my  jsme vstoupili do DUHY, která právě teď slaví své 25. narozeniny!!!

To všechno bylo důvodem, proč Kiváci (dospěláci) našeho oddílu svolali Tulácký potlach do Laškova, místa našeho letního tábořiště.

5. září se tu sešli ti bývalí i ti současní... A oslava byla super! Fakt jsme si to užili. „Staří“ i mladí, velcí i malí vytvořili smíšené soutěžní týmy a utkali se mezi sebou v lasování, uzlování, lukostřelbě, znalostech rostlin, střelbě z gumypušek, v pingbólu, kuželkách, ringostezce atd. Odpoledne pak proběhl turnaj v nejoblíbenější hře našich "mazáků"–v Hutututu a v Indiánské házené, kde proti sobě nastoupila mužstva "bývalých a současných" a věřte, naši mlaďoši se těch "starých" vůbec nezalekli! Byl čas i na staré kroniky, věnování do cancáků, opékání špekáčků, vzpomínání... Z "bývalých" Tuláků přijeli všichni ti, kteří náš znak stále ještě mají v srdíčku a dokázali dovádět (i přes svůj "pokročilý" věk, menší ohebnost a větší kila) úplně stejně jako kdysi tenkrát, možná ještě víc ... A současní Tuláci se předvedli v těch nejlepších tuláckých barvách ...  Bylo to krásné setkání, bezvadná atmosféra, nádherný zážitek.

tulab.JPG–velky

tulac.JPG–velky

tulad.JPG–velky

tulae.JPG–velky

tulaf.JPG–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist