sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Ohlédnutí za „Tuláckými toulkami „

Napsala Oliška Palová, Duha Tuláci dne 4.května 2016

Třicátého dubna jsme po více jak půl roce vyrazili na naše tábořiště do Laškova. Cílem bylo tradiční „Otevírání BOUDY“, což bývá začátkem dubna, ale letos jsme dali přednost Duhovému mostu a tak máme trochu zpoždění… Naše Boudička nás kupodivu uvítala neporušená a tak jsme jen přestřihli provaz s klíči a mohli otevírat, vyhnat myšky do terénu a vpustit do ní jarní vzdoušek… a pak už jsme to všechno prošmejdili, provedli nováčky po našem „zeleném ráji“ a naplánovali opravné a údržbářské a také zahradnické práce, kterých na nás tady čeká dost a dost.




Hlavně výhled  na  likvidaci výmolů po řádění traktorů přes táborové náměstíčko nás celkem dost vystresoval. Samozřejmě dospěláky, děti to zas až tak nevzalo, svítilo sluníčko, louka patřila celá jim a „staří“ pro ně připravili opět super program. Kromě spousty her proběhly také nějaké ty tábornické dovednosti a průzkum jarní vegetace kolem tábořiště pod vedením našeho odborkáře přes rostlinky Esmi. Výprava se opravdu vydařila.

Začátek dubna patřil Vítání jara na Cakově, což je zase zděná turistická základna, kam jezdíme už třicet let. Tentokrát byl program pro děti a dospěláky rozdělený. Ti nejstarší se vzdělávali, ti mladší dováděli. Samozřejmě i oni trénovali sem tam nějakou tu tábornickou dovednost – to je na programu každé naší výpravy. A uprostřed dubna jsme absolvovali Duhový most. Tentokrát byl v Olomouci, takže to bylo trošku legrační– vyrazit s bágly a spacáky do cíle výpravy tramvají. Užili jsme si zejména sobotní dopoledne a z nabídnutého programu jsme si zvolili minigolf a Pevnost poznání. Naše výpravy většinou směřují do přírody, a když zůstáváme v Olomouci, tak to zase volíme městské hry v centru starého města, takže nám tahle „duhácká“ aktivita přišla nejvíce atraktivní. A neilitovali jsme, bylo to fakt super. Děcka také ocenila večerní diskošku, s námi znají jen písničky s kytarou někde u ohýnku.

toulky2.JPG–velky

Březnová výprava byla ve znamení odlovu kešek na trase Velká Bystřice – Olomouc a vpodstatě jsme touhle akcí zahájili jarní sezónu, i když byla zima a nevlídno. Pro jistotu a v touze po sluníčku (konečně) jsme pustili po Bystřičce malou Moranu a vyplatilo se – dubnové výpravy byly opravdu slunečné, takže to funguje … Všechny plánované kešky jsme našli a ušlápli nějaký ten kilometr.

Nu, a začátkem kalendářního roku jsme opět přijali výzvu dužiny Rysi a utkali se s nimi v Uzlařské regatě. Tentokrát to byl boj tuhý a trofeje patřily většinou našim vyzyvatelům. I tak Kitty, Brouček a Kola vybojovaly druhá místa, Mrak byl  dokonce v Lodnících první. Také v Kadetech jsme měli díky Pahovi druhé místo a nejlepší čas regaty  měl vítěz Mořských vlků, kategorie pro nás nejúspěšnější, náš Linda, druhý byl náš Buk (víc jich totiž  v této kategorii nesoutěžilo J).

„Tulácké cesty“ letošního roku jsem vylíčila netradičně pozpátku a tak si dovolím ještě skočit do roku předcházejícího, protože pro nás duhový rok je vždycky ten školní – táborem začínáme a také končíme. Po oslavách třicetin, kde jsme spojili Tuláky minulé, současné a možná i budoucí (mimina bývalých členů) jsme rozzářili naši klubovničku slastným očekáváním dnů budoucích, protože nám přišlo tolik nováčků, že jsme se do klubky málem nevlezli. To tu ještě nebylo! Pravda, ne všichni vydrželi do dnešních dnů, ale byl to krásný pocit a i teď je naše členská základna slušná, byť se nás co do počtu na celodužinových akcích schází stále zhruba stejně…

Podzimních aktivit bylo hned několik – „Zahajovačka“ na Laškově se vším, co patří k pobytu v lesích, pak změna a jeden celý den jsme okupovali lanové centrum Proud. A znovu vyrážíme do terénu  na skautské kešky do Moravičan. Jsme úspěšní, jak jinak!  Začátkem prosince je tradiční Mikulášský rej v Cakově, a samozřejmě následují Vánoce na Kopečku u tuláckého stromečku, několik tvořivých Tépátků v klubovně, kde jsme vyráběli vánoční ozdoby a dárečky a také sypali mandaly… Tak tohle všechno se událo během uplynulých 9 měsíců duhového roku 2015/2016.

Zapsala Oliška

 

toulky3.JPG–velky


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist