sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Rozhovor s nově zvolenou viceprezidentkou IYNF Alenou Čápovou

Napsal Martin Vejvoda dne 15.června 2006

Alena Čápová, studentka Fakulty sociálních věd v Praze, pracuje v Duze jako vedoucí projektu Dobrovolná služba. Kromě toho je předsedkyní dužiny Voluntary Support, která pořádá hlavně mezinárodní výměny mládeže. Nedávno byla zvolena viceprezidentkou organizace International Young Naturefriends, ve které je Duha jedním ze členských sdružení.

Gratuluji ti ke zvolení. Než si o tom popovídáme, napadá mě, že řada našich členů možná moc neví o tvé činnosti v projektu Dobrovolná služba. Co kdybys na úvod krátce představila tento program a aktuální letošní hity? Podle čilého ruchu v kanceláři toho asi nebude málo.

Dobrovolnou službu má řada lidí spojenou se zahraničím. To hlavně proto, že posíláme dobrovolníky na workcampy do ciziny a pro cizince naopak organizujeme workcampy a jiné zábavné akce u nás. Čilý ruch v kanceláři je momentálně spojen s vrcholící sezónou vyřizování workcampů. Letos se přihlásilo už více než 160 lidí a proto, jak si moc dobře všímáš, se někdy dveře ani nezavřou. Dobrovolná služba však není jen o workcampech, ale jak se dá z názvu odvodit, také o dobrovolnících. Těch tu máme hodně…Martu a Sophie někteří potkali na Velké Duze. Ty jsou tady v rámci programu Evropské dobrovolné služby. Už se jim to pomalu krátí–Sophie odjíždí v červenci a Marta na konci srpna. Na začátku července nám ale přijede Zoryana–nová EVS dobrovolnice z Ukrajiny. Také sem pravidelně chodí čtyři čeští dobrovolníci, kteří teď hlavně vyřizují kolotoč kolem workcampů. A co dělám já? Já se to všechno snažím ukočírovat.

A jak všechny tyto aktivity souvisí s IYNF?

IYNF je mezinárodní organizace, takže to pojítko zahraničí–IYNF je jistě zřejmé. IYNF funguje podobně jako Duha–má hlavní kancelář, která zajišťuje servis pro své členské organizace (dužiny) ze všech možných koutů Evropy–celkem jich je kolem dvaceti. IYNF organizuje s pomocí svých členů aktivity pro mladé lidi a tuto organizaci také mladí lidé řídí. Konkrétně pět lidí v prezidiu (něco jako naše Duhovka)–nejstarší bude asi Cili z Maďarska, které je 26 let. Mezinárodní aktivity jsou určeny pro lidi z členských organizací, tedy i Duhy, kterým nabízejí spoustu zábavy, nové kamarády z ciziny, ale také výměnu zkušeností na mezinárodní úrovni. Nejvíce vidět to je zatím na poli outdoorových aktivit, těmi se IYNF zabývá hodně v posledních dvou letech. O kvalitě se můžou všichni přesvědčit třeba v srpnu v Polsku na letním táboře IYNF, který letos šéfuje Alena Podzimková z Duhy.

Takže členství Duhy v IYNF nabízí i duhákům různé výhody. Znám tě jako báječnou organizátorku duhových workcampů, co konkrétně pro tebe znamená zázemí mezinárodní mládežnické organizace?

Hodně. Kromě spousty zážitků na osobní bázi to je hlavně možnost vzdělávání na různých školeních, ale také praktickou zkušenost s pořádáním akcí a teď také zapojením se do prezidia. Mojí duhové práci také pomáhá pravidelné setkávání se s lidmi ze zahraničních organizací, protože pak můžeme lépe plánovat společné aktivity. Aktivity IYNF pro mě také znamenají ohromnou motivaci. Občas je prostě super sbalit se, na týden vypnout mezi lidmi ze všech koutů, zjistit, co se kde děje. Když se pak vrátím, mám pocit, že můj každodenní život je o něco barvitější a díky tomu se mi daří vymýšlet akce, které by barevné měly být už jen pro to, že je organizuji pod Duhou.

Meet the freak, to je téma na samostatný rozhovor. Připravujete už druhý ročník, chystáte se tento úspěšný projekt dále rozvíjet?

Máš pravdu, Meet the freak letos bude už podruhé, opět na konci srpna v Berouně. Už se moc těším. Sjede se tam asi šedesát lidí z devíti evropských zemí a budeme společně zkoušet různé věci z divadla, muziky, tance, kreslení a světa filmu. Chceme také vyrazit do města a uspořádat pár kratších akcí pro místní. Na konci samozřejmě nebude chybět závěrečné představení, které letos chceme udělat více festivalově–různé workshopy po celém kempu pro lidi, kteří se přijedou podívat a na závěr krátké vystoupení všech uměleckých skupin a samozřejmě fire-show. Oproti minulému roku chceme zlepšit hodně věcí, projekt ale chceme rozvíjet i dál na mezinárodní úrovni. Loni inspiroval spoustu lidí a my v něm cítíme ohromný potenciál. Proto jsme se také v neděli na prezidiu IYNF rozhodli, že ho podpoříme v rozletu velkým evropským grantem. Jestli to vyjde, máme se určitě na co těšit.

Co bylo dalším předmětem jednání tvého prvního prezidia, kromě nových možností rozvoje Meet the freak?

Sešli jsme se v neděli a pondělí a program byl opravdu nabitý. Na květnovém kongresu (podobná akce jako Velká duha) IYNF jsme nakopli proces velké a komplexní změny organizace, chceme ji například více přiblížit členským organizacím a pomoci mladým lidem překonat jazykové bariéry, které jim brání účastnit se mezinárodních akcí. Na prezidiu proto bylo potřeba míč zpracovat a kopnout na druhou stranu hřiště, aby se přiblížil k útočníkovi a byl z toho gól. Protože to bylo první prezidium, nějaký čas jsme také věnovali našim představám o tom, jak spolu chceme pracovat, naplánovali jsme hru na hřišti do konce roku a naše další schůzky. Večer jsme strávili debatou o rozvíjení projektu Meet the freak. Další den byl věnovaný zejména finančním regulím a kontrolním mechanismům v organizaci a také konkrétním přípravám projektu.

Děkuji a protože vím, že tě k tomu všemu čekají státnice na FSV, přeji hodně štestí! Těším se na setkání v Berouně, třeba tam bude letos víc lidí z Duhy.

Díky. Taky se těším a zároveň vás všechny zvu na pátek 1.9. do Berouna.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist