sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Indiáni v Miřetíně?

Napsal Radan Kukal dne 17.března 2023

Duha Miřetín vlastní největší prázdninový areál Duhy v Miřetíně u Skutče, tzv. Tábor Barrandov. Loni se dětem při příjezdu na tábor naskytl neznámý pohled na oblíbené místo. Hned za mostkem do tábora čnělo ke slunci obrovské indiánské týpí o průměru 9 m. Od té doby se v něm děti prožily mnoho dobrodružství.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Poskytuje nejenom intimitu pro tajnou práci oddílů, ale hlavně útočiště při dešti a jiné nepřízni počasí. Díky komínovému efektu je v něm příjemně i za velkého parna. Týpí nasává u země čerství vzduch, který prochází mezi stanovou plachtou a liningem (plachta tvořící vnitřní část stanu asi do výšky 2 m) až úplně nahoru do špičky stanu k tzv. drdolu, odkud vychází kouřovým otvorem. Nové miřetínské týpí je dakotského stylu a má půdorys vejčitého oválu, kdy je delší strana stanu o něco delší a kratší strana o něco kratší než je udávaný průměr stanu. Průměr týpí 9 m také přibližně odpovídá výšce stanu do drdolu (místo křížení tyčí). Je to obr, kterého si děti okamžitě zamilovaly! Vejde se jich do něj víc než 80 vsedě a vyspí se v něm pohodlně dva celé oddíly. Stan má nádherně hladkou dřevěnou podlahu, která je odizolované vrstvou polystyrenu. Je tedy vhodný pro celoroční použití. Z podlahy lze vyjmout kruhová část, pod kterou se nachází ohniště. T týpí lze tedy i vařit a topit. Toto romantické místo jsme získali díky podpoře Místní akční skupiny Litomyšlsko a dotačního projektu Státního zemědělského a intervenčního fondu ČR. Finančně podpořili projekt „Duha investice 2021 Duha Miřetín – rekonstrukce a dovybavení areálu Tábora Barrandov“, který je spolufinancován Evropskou unií. V rámci tohoto projektu došlo i k rekonstrukci a zateplení části táborových chatek a úpravě terénu kolem nich. Doporučujeme i ostatním dužinám, aby se zajímaly o možnosti podpory naší činnosti s dětmi a mládeží u svých místních akčních skupin. Naše to byla zkušenost první, která se určitě vyplatila, a doufáme, že ne poslední.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist