sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duha Králováci v Regenu

Napsala Duha Králováci dne 21.března 2023

V sobotu 4. 3. 2023 naše dužina Duha Králováci z Kašperských Hor podnikla první letošní zahraniční výpravu do nedalekého Německa. Naším cílem byla návštěva města Regen. Po příjezdu do Regenu jsme prošli Lázeňským parkem se zajímavými sochami s naučnou rybí stezkou.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Kousek od parku byl první cíl naší cesty – Pomník obětem 1. světové války a vyhnání. V Čechách je rozšířený pojem „odsun Němců“, v Německu tuto historickou událost nazývají „Vyhnání“. Město Regen převzalo patronát nad vysídlenci (vyhnanci) z Kašperských Hor a okolí. Účastníkům naší akce byly sděleny informace ohledně odsunu Němců z kašperskohorska, který proběhl především v roce 1946, kdy ve 14. vlakových transportech byli němečtí rodáci vysídleni do Německa.

Autorem sousoší na pomníku je Vojtěch Pokorný, sochař ze Sušice. Stejné sousoší je i v Hartmanicích, Dlouhé Vsi a ve Strašíně, což jsou obce v blízké vzdálenosti od Kašperských Hor, akorát v těchto obcích slouží pomníky jako upomínka na oběti 1. světové války (1914-1918) z řad místních obyvatel. Na radnici se nachází malé muzeum, které bylo v době naší návštěvy zavřené.

Z Regenu jsme se přesunuli do nedaleké vesnice Weißenstein, kde se na skále nachází stejnojmenná zřícenina hradu, ze které je výhled na okolní vrcholy Šumavy – Velký Ostrý, Velký Javor a Luzný. V těsné blízkosti zříceniny se nachází ojedinělý „Skleněný les“ a umrlčí prkna. Celé naší akci přálo krásné počasí a pohoda.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist