sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Pod kotlem

Napsala Duha Alternativní zóna dne 15.dubna 2023

Tenhle nápad se zrodil už asi před 2 lety při naší první účasti brněnské šifrovačky „Tmou!“. Než jsme to všechno dali dohromady, stihli jsme ještě celý další ročník „Tmou!“, ale po měsících příprav a včerejší probdělé noci se zrodila i naše vlastní duhová šifrovačka – „Pod kotlem“!

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Spousta z vás asi neví, co to taková správná šifrovačka je. Tak si to pojďme radši rovnou projít, ať vám zbytek článku dává aspoň trochu smysl. Hned ze začátku vás musím zklamat, že s morseovkou tady asi moc nezahvězdíte. Možná se tam někde vyskytne, ale tečky a čárky to určitě nebudou. Tady se bude muset opravdu přemýšlet a člověk jenom doufá, že nedostane zákys! (hovorový výraz šifrovačů pro zaseknutí se na nějaké šifře – pozn. autora) Jediné, co dostanete do ruky, je šifra a první nápověda přijde nejdříve po 45 minutách. Kdo nevyřeší, neví kam dál a sedí na místě. A jelikož je konec března, tak dešťové mraky se už blíží! (Pro urychlení hry jsme si objednali i krátké krupobití :D – pozn. orgů)

Ale zpět k samotnému dnu D – 25.3.2023. Ráno dáváme kafe a ladíme poslední přípravy. Stan jsme stihli postavit ještě před deštěm, takže pohoda. Gulášek se taky vaří, ale museli jsme použít všechny hrnce. Ono totiž nakrmit přes 120 lidí není žádná sranda. Naprosto jsme to nečekali, ale akce se z původních pár účastníků docela rozrostla. A někteří mají za sebou přes 100 šifrovaček! No a my jsme byli na dvou! Začínáme být trochu nervózní, jak naše šifry obstojí. Ale támhle už příchází první účastníci, tak není čas nad tím dále přemýšlet.

Kolem klubovny není skoro k hnutí, nervozita a očekávání narůstají. Poslední domluva mezi orgy (org – hovorový výraz pro orghanizátory šifrovaček. Je to kratší, tak to odteď budu používat – pozn. autora) a jdeme oficiálně zahájit závod. Samozřejmě že zapálením ohně pod Kotlem s gulášem, jak jinak! Člověk čeká aspoň trochu pohybu, když je to závod, ale tady ne. Všichni kecli tam kde byli a začalo se řešit. Po chvilce už první tým vyraží na trasu za dalšími šiframi. A zase žádný spěch! U šifrovaček holt jde hlavně o rychlost myšlení. Za dvě hodinky už i poslední týmy vyráží na trasu a nechávají orgy na startu samotné. A hele mezi přeprškami nám tu vysvitla krásná duha. Že by snad nějaké znamení?

Všechno nakonec dopadlo dobře! Je večer a už se nám pomalu vrací první týmy. Úspěšně všechno vyřešily a teď je čeká odměna v podobě teplého gulášku z našeho kotle. Po tom psím počasí, co dneska bylo, to všem určitě přijde vhod. Samozřejmě zkušení šifraři v čele, ale ani místní nováčci se nenechali zahanbit. Nálada začíná stoupat a všichni mezi sebou nadšeně probírají šifry, co dneska pokořili, nebo od nich byli pokořeni. Kotel se nám pomalu vyprazdňuje, slunce už dávno zapadlo a my už se pomalu začínáme těšit na další ročník.

Jestli Vás šifrování zaujalo a už se nemůžete dočkat až taky jednu vyřešíte, tak se podívejte na náš web (https://podkotlem.cz/2023/puzzles), kde najdete všechny letošní šifry i s řešením.

-Heri-


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist