sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Cesta za živou vodou

Napsal Vladislav Sobol dne 2.června 2007

Téměř 40 kluků a holek z šesti severomoravských dětských domovů oslavilo na konci března na dobrodružné víkendovce Světový den vody. Zadováděly si v aquaparku, zevnitř si prohlédly hráz přehrady Kružberk a na úpravně vody ve Vítkově-Podhradí zjistily, jak se vyrábí pitná voda.

„Chtěli jsme pro opuštěné děti připravit víkend plný zábavy a dobrodružství a také jim vysvětlit, jak je voda pro život důležitá. Když teď otočí kohoutkem, určitě si na to vzpomenou,“ vysvětlila mluvčí společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava Eva Špirochová.

Kromě exkurzí a koupání pro děti pořadatelé připravili také zábavné soutěže o vodě. „Hráli jsme například hru, které družstvo nejdéle vydrží bez dechu s hlavou ponořenou do vody. Hodně zajímavých věcí jsem se dozvěděl taky ve vodním vydání hry Riskuj. Naše družstvo bylo ve hrách celkem dobré, takže snad uspějeme i v závěrečném Putování za živou vodou a najdeme poklad jako první,“ svěřil se těsně před koncem akce Roman Koryťák z Dětského domova se školou v Těrlicku. „Akce byla pro děti určitě přínosná. Domovy často jezdí na různé soutěže, kde jde jen o zábavu, tady se děti prostřednictvím dobrodružných a zábavných soutěží a exkurzí dozvěděly i spoustu užitečných věcí,“ zhodnotil víkend jeden z vedoucích akce Daniel Viceník. Správná pětka je tradiční projekt Duhy Zámeček, jeho cílem je zpříjemnit dětství kluků a holek žijících v sedmi severomoravských DD a zároveň je integrovat děti z rodin a díky akcím v přírodě naučit samostatnosti. Projektu se již několik let účastní děti z DD Příbor, Dubová, Velké Heraltice, Těrlicko, Hranice na Moravě, Litovel a Fulnek.

Sponzorem akce byla společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava. Generálním partnerem Správné pětky v roce 2007 je opavská strojírenská firma OSTROJ.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist