sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duha Tangram na velvyslanectví v Berlíně

Napsala Jana ©oupalová dne 4.dubna 2008

Minulý rok jsme uspořádali reciproční projekt se skupinou studentů z berlínského sdružení dětí a mládeže Wolker Haus. První část proběhla v květnu v Praze, druhá měla následovat v Berlíně.Účastníci tohoto projektu se celý týden pod odborným vedením profesionálního fotografa seznamovali s technikami fotografování. Vždy dopoledne proběhla teoretická část v klubovně, odpoledne pak praktická v terénu. Mladí lidé si vylosovali témata, která měli za úkol fotograficky zpracovat. Ve skupinkách chodili po městě a hledali co nejvhodnější momenty a situace pro svoje snímky.

Mezi našimi členy jsme měli i nevidomou dívku Áju. Od začátku plánování a příprav tohoto projektu měla velký zájem se také zúčastnit. Musíme upřímně říci, že jsme měli tak trochu obavy, jak se Ája vypořádá se svým handicapem právě při fotografování. Dopadlo to ale výborně. Vždy jí ostatní účastníci popisovali, co právě fotografují a ona tak měla dokonalou představu, co bude na snímku. Měla výborné nápady, jak by téma mohlo být zpracováno a co by záběr měl obsahovat. Cítila se na projektu velice dobře a její účast byla přínosná i pro ostatní.

Druhá část proběhla v Berlíně o tři měsíce později. Týden s fotografováním měl podobný program. Dopoledne teoretická část, odpoledne pak praktická v terénu, tentokrát tedy v Berlíně. Večer se konalo hodnocení průběhu celého dne. Na závěr týdne byly společně vybrány ty nejlepší fotografie, byly doplněny popisem, básničkou či příběhem. Každé téma bylo zpracováno formou plakátu se 4mi nejlepšími snímky a texty .

O našem projektu se dozvěděli pracovníci Českého velvyslanectví v Berlíně a nabídli svoje výstavní prostory pro prezentaci našich fotografií.

6. – 8. března 2008 jsme opět jeli do Berlína, tentokrát přímo na velvyslanectví. Kolekci nejlepších fotografií jsme umístili na výstavní panely, doplnili ještě i jinými fotografiemi, kolážemi a dalšími výtvarnými díly z dopolední teoretické části. Pak jsme se už těšili na večerní slavnostní zahájení výstavy, kam byli pozvání nejen účastníci celého projektu, ale také rodiče a zástupci škol, různých sdružení dětí a mládeže a samozřejmě také zástupci českého velvyslanectví pan Dr. Milan Čoupek a pan Dr.Michal Bucháček.

Výstava měla velký úspěch. Všichni oceňovali nejen kvalitu snímků, ale i nápady, nadšení a zájem účastníků o zpracovaná témata.

Celý projekt podpořil přátelství mezi českými a německými mladými lidmi, naučil je společně pracovat na daném úkolu a někdy i přes rozdílné názory a pohledy na danou problematiku hledat společně to nejlepší řešení. Výsledky byly opravdu výjimečné. Projekt ukázal, jak jsou mladí lidé schopní a šikovní a jak mohou smysluplně vyplnit svůj volný čas.

 

Marie Wolfová, Duha Tangram


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist