sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duha Tangram – úspěch na YOUWENTu

Napsal Martin Vejvoda dne 16.prosince 2005

Evropský týden mládeže je za námi. V rámci programu proběhla i soutěž o Ceny programu Mládež. Do soutěže bylo zařazeno 12 projektů, které byly realizovány v rámci programu Mládež v minulých letech. Duhu reprezentovala dužina Tangram a získala 1. místo v kategorii Nejlepší výstup z projektu. S paní Marií Wolfovou, předsedkyní dužiny, jsem si povídal o projektech Tangramu a ocenění, kterého se jejich práci dostalo.

Mohla byste na úvod krátce představit Tangram a vaši činnost?

Klademe si za úkol připravovat smysluplné aktivity pro volný čas dětí a mládeže a orientujeme se také na integraci zdravotně a sociálně handicapovaných mladých lidí do společnosti. Snažíme se, aby se jak handicapovaní, tak nehandicapovaní společně začleňovali do našich aktivit a učili se, jak spolu trávit volný čas – třeba jet na výlet nebo spolu něco vytvářet. Někteří se ze začátku trochu báli, ale daří se nám strach i předsudky odbourávat. Dnes máme skupinku asi 40ti mladých lidí, z toho trvalých aktivnějších členů je asi 25. Přidávají se k nám většinou studenti pražských speciálních škol.

Právě jste získali 1. cenu za nejlepší výstup z projektu v rámci programu Mládež. O jaký projekt šlo a čím byl váš výstup tak originální, že oslovil nejvíc návštěvníků YOUWENTu?

V létě roku 2004 jsme uspořádali česko-španělský projekt. Připravovali jsme ho asi rok. První část proběhla ve španělském Cadizu, bylo to ve spolupráci se skupinou Equa, která se také snaží o integraci handicapovaných, která ani v Cadizu zatím moc nefunguje. A asi za tři měsíce poté přijela španělská skupina do Česka. Problémem byla komunikace, protože v naší skupině byl jen jeden hoch, který mluvil španělsky. Přemýšleli jsme, jak to vyřešit, a nakonec jsme připravili slovníček, který obsahoval základní výrazy, které souvisely s programem. Ve slovníčku jsou české a španělské výrazy, ale zároveň i obrázky, což velice pomohlo některým mentálně postiženým účastníkům, kteří neuměli dobře číst. Slovníček byl zalaminovaný a v kapesním formátu, takže ho každý mohl mít stále u sebe a používali jsme ho prakticky pořád.

To je výborný nápad.

Ano, sklidil úspěch i ve španělské agentuře, kde si ho nechali jako ukázku pro další semináře a školení pro pracovníky s mládeží, jak lze připravit pomůcku pro komunikaci lidí se speciálními potřebami. Ještě bych ráda řekla, že do projektu se nakonec zapojily celé rodiny účastníků, což bylo velmi příjemné a s některými jsme zůstali v kontaktu dodnes.

Kromě mezinárodních výměn se věnujete i jiným aktivitám v průběhu roku. Jak často se scházíte?

Všichni jsme dobrovolníci a děláme to ve svém volném čase. Scházíme se tak dvakrát, třikrát do měsíce. Nemáme stálou místnost, kde bychom se scházeli, ale chodíme např. do různých dílen, kde si povídáme během nějaké výtvarné činnosti. Nejvýznamnějšími akcemi jsou ale právě naše mezinárodní projekty, snažíme se, aby naši mladí lidé měli častý kontakt se zahraničními partnery. Proto je pro nás vynikající program agentury Mládež. Vždycky je lepší, když zahraničního partnera alespoň trochu známe a víme, že je seriózní, protože už se nám několikrát stalo, že zahraniční partner se až tak moc nesnažil a z projektu nakonec nic nebylo.

Vím, že na příští rok chystáte velký projekt s názvem Karel IV a gotická doba.

To je opravdu velký projekt, který proběhne koncem února. Kromě nás se na něm podílí skupiny ze Slovenska, Kypru, Belgie, a Itálie. Chceme, aby se účastníci takovou zábavnou, tvořivou formou dozvěděli něco více o historii. Belgii a Itálii jsme nezvolili jen tak náhodou, protože v příštím roce bychom se chtěli přenést z gotiky do renesance. A dál se uvidí, zatím plánujeme tyto dva projekty.

Máte už českou skupinu naplněnou, nebo se ještě nějaký zájemce vejde?

Ještě bychom mohli 2-3 účastníky přijmout. Oslovujeme např. Jedličkův ústav nebo Konzervatoř a Ladičskou školu Jana Deyla a nemáme problém projekt naplnit, ale jak říkám – místo se ještě najde.

Vypadá to, že hlavní podíl práce v dužině je jen a jen na vás. Nehledáte nějakého zástupce, který by vám pomohl s velmi náročnou organizací projektů pro lidi se speciálními potřebami?

Ano, té práce je opravdu hodně, i když mi pomáhají studentky pedagogické školy. Nesmíte zkrátka na nic zapomenout – třeba trasu vycházky po Praze s vozíčkáři musíte naplánovat podle míst, na kterých jsou bezbariérové toalety. V Praze jsou to prakticky jen zahraniční fast-food bistra. A tak dále a tak dále. Kdyby měl někdo z čtenářů zájem, rádi ho uvítáme.

Děkuji za rozhovor, za celou Duhu gratuluji k úspěchu na YOUWENTu a přeji další vydařené projekty v příštích letech.

Kontakt na sdružení Duha Tangram: www.tangram.wz.cz, tangram@centrum.cz


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist