sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Zpráva z Myšince: Duha Duze!

Napsala Jana ©oupalová dne 28.října 2008

Autor článku a koordinátor Tamjdemu Štěpán Zelinger: O víkendu 16.-17. října proběhnul dobrovolnický víkend Tamjdem na pomoc duhovému tábořišti Myšinec v Budišovicích na Ostravsku.
Duha Zámeček se v letošním roce pustila do zásadních rekonstrukčních prací na tábořišti Myšinec. Přestože největší úpravy a úklid se uskutečnil již na jaře, zůstala ještě spousta práce i pro skupinu dobrovolníků programu Tamjdem, který organizuje centrála Duhy a Dužina Voluntary Support.
Pět převážně moravských dobrovolníků a pět dobrovolníků zahraničních čekalo vysekávání křovisek kolem areálu tábořiště, malování pochmurných skříní v pokojích nabarevno a renovace házenkářského hřiště.




Haldy vysekaného křoví, kopřiv a zahraniční dobrovolníci s kolečkem přitahovali celou sobotu pozornost procházejících výletníků z okolí. Někteří se zastavili jen aby prohodili pár slov, jiní se zajímali o osud tábořiště. A starší pár ze Štítiny dokonce přiložil ruku k dílu a předvedl duhákům správné zacházení s kosou.Jako nejnáročnější se ukázal úkolu rozebrat, vyčistit a znovu pospojovat povrch házenkářského hřiště. Je sestaven z plastových mřížek, které kvůli uvízlé zemině každoročně prorůstá a narušuje mech. Některé z mřížek se působením mrazu a deště rozpadají docela. Čas od času je tedy nezbytné některé z nich vylámat, okolní mřížky vyčistit a povrch znovu složit. Pět lidí tak až do setmění seškrabávalo hlínu, tahalo na jednu, tlačilo na druhou stranu a zatloukalo těžké pásy mřížek na místo.Kreativní duše ve skupině se pustily do malování starých skříní v pokojích. Stísněný dojem z tmavého obložení stěn tak nyní prosvětlují zářivě žluté skříně s květinovou výzdobou.Únavu, bláto na tváři a barvu ve vlasech více než bohatě vyvážila skvělá atmosféra, krásná příroda okolo a večerní grilování na terase za kuchyní.

Prostřednictvím programu Tamjdem nabízí Duha pomoc neziskovým organizacím v celé republice, které postrádají dostatek sil na nárazové práce. Jednou měsíčně se scházejí čeští a zahraniční dobrovolníci, aby pomohli a dozvěděli se něco nového o jedné z problematik neziskového sektoru. Seznamují se přitom zároveň i s Duhou a jejími aktivitami. Tamjdem v Budišovicích byl první, který se konal ve prospěch některé z dužin. Doufáme, že to byl pouze první z dlouhé série.

http://www.trochujinak.cz/cz/tamjdem/

 


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist