sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tamjdem s uprchlíky v azylovém zařízení (20.-22.2.)

Napsala Jana ©oupalová dne 11.února 2009

Tamjdem je víkendový miniworkcamp, pořádaný každý měsíc ve spolupráci s dalšími nevládními organizacemi v ČR,  vznikl v roce 2007 z popudu bývalého EVS dobrovolníka Štěpána Zelingera.

 

Vůbec poprvé pojedeme s Tamjdemem za uprchlíky, a to do azylového zařízení v Zastávce u Brna. Přibližně sedmdesát běženců především z postsovětských republik, Vietnamu a Mongolska zde čeká na rozhodnutí o udělení či odmítnutí azylu.




Řízení se může protáhnout až na pět let, azyl získává jen jedno až dvě procenta žadatelů. Atmosféra by byla dosti tíživá, nebýt podané ruky několika neziskových organizací, které poskytují právní poradenství, psychologickou podporu a čas od času trénují svědomí většinové společnosti.

Dobrovolníci z naší partnerské organizace, sdružení Nesehnutí, pravidelně docházejí za dětmi ze střediska. Sice zde existuje cosi jako školní družina, ale skutečného zájmu se ale ze strany Čechů dočkají jen zřídka, a tak jsou jejich návštěvy dětmi vítány s nefalšovaným nadšením.

Náš výjezd se v pátek rozdělí do skupinek a připravíme na sobotu hry, které vyvrcholí cestou za pokladem. S dospělými si zahrajeme fotbal. V sobotu večer zahrajeme kus o černé labuti a nešťastném princi a v neděli nás čeká malý seminář o uprchlících v České republice.

Všechno musíme připravit až na místě, proto pokud se chcete přidat – a budeme moc rádi – přijeďte připraveni se chopit iniciativy a patřičně se soustředit!

Zážitky z návštěvy malých uprchlíků k přečtení zde.

Článek o zařízení Zastávka u Brna uveřejnil také Člověk v tísni.

Více informací o přihlášení a podrobnosti o akci zde.

Štěpán Zelinger, autor a koordinátor


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist