sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Jarní Pálava na vlastní oči i na vlastní nohy

Napsal Duha Velká Medvìdice dne 11.května 2010

Duha Velká Medvědice uspořádala zkraje května čtyřdenní turistickou akci „Pálavské cestobraní“. Cílem skupiny 12 účastníků bylo poznat na vlastní oči i nohy krásnou přírodu a terény Břeclavska a Mikulovska. Povedlo se - byl to aktivní prodloužený víkend, na kterém oproti plánu vyšlo počasí tak, že snad nemohlo být lepší.




Ve čtvrtek 6. května jsme se sešli před nádražím v Břeclavi, zastoupení měly tři české a moravské kraje a tentokrát i hlavní město Praha. Skupina se přesunula kolem kamenné hlavy do základny v Kančí oboře na okraji přírodního parku za městem a zanedlouho jsme akci zahájili stylově, hostinou ze zásob, které za tímto účelem každý přivezl. V pátek jsme se znovu po sedmi letech podívali na Pálavu. Vlakem jsme se dostali do Mikulova a odtud jsme pokračovali pěšky přes Kozí hrádek, lom Turold a masiv Stolové hory se Sirotčím hrádkem. To jsme byli asi v půlce trasy, čekalo nás ještě dalších 12 kilometrů, během nichž jsme viděli snad nejkrásnější ze zdejších hradů, Děvičky. Pod ním jsou Dolní Věstonice, kde jsme si odpočinuli u kofoly, a pak už jsme přes hráz Novomlýnských nádrží pochodovali k nádraží  do Popic. Vláček nás odvezl do Břeclavi, abychom se opět kolem hlavy dostali na základnu. Za pátek tedy celkem 25 kilometrů.

Další den patřil Lednicko-valtickému areálu. To už byla trochu kratší trasa, těch kilometrů bylo tentokrát jen šestnáct. Navíc jsme nemuseli nikam jezdit, značka vedla kolem základny dál do pralesa plného komárů. Nebyli jsme na ně sami, po celou dobu nás míjeli cyklisté, pěší jsme byli téměř sami. Během soboty jsme viděli umělou zříceninu Janova hradu, anglický park kolem lednického zámku, ke kterému jsme také došli, vyšlapali jsme spoustu schodů na 60 metrů vysokou věž minaretu a naše autočeta zvládla i Apollónův chrám, kam už jsme si my z pěší skupiny netroufli, protože byl trochu z ruky.

Pokud jsme během akce zrovna nechodili, hráli jsme šipky, kuželky, nebo třeba deskové hry. Prostě pořád se něco dělo a rozhodně to nebylo tak, že bychom se po návratu z výletů vrhli do postelí a vydrželi spát až do rána. Účastníci, z nichž někteří byli na naší akci vůbec poprvé, oceňovali pohodovou atmosféru, možnost strávit netradiční víkend v přírodě a pochválili organizátory za pestrý program. A my organizátoři jsme rádi, že si nikdo během neplánovaně dlouhých tras nestěžoval, že ho bolí nohy ani jinak „nemrčel“.

 

Fotky z akce jsou na http://akis.rajce.idnes.cz/6._-_9._5._2010_Palavske_cestobrani/


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist