sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tajemství Kamelotu na táboře Duhy Křišťál

Napsala Jana ©oupalová dne 20.srpna 2010

Petr "Hryzal" Doseděl, Duha Křišťál: Letos  počtrnácté pořádal náš oddíl letní stanový tábor a již podvanácté na kouzelném místě nedaleko obce Hoštejn, Na Německých lukách. Také letos byla pro děti nachystána celotáborová hra, tentokrát jsme se ocitli ve středověku, v říši zvané Avalon a prožili jsme lehce pozměněnou, přesto dech beroucí legendu s králem Artušem, hradem Kamelotem a Svatým Grálem.

 


LT Duhy Køi¹»ál a Tajemství Kamelotu

Jak tábor dopadl? Ze všech panošů se stali čestní a spravedliví rytíři, rozpadající říše našla nového krále Artuše, který sice později zemřel, nahradil ho však král nový – Lancelot… Postavili jsme Kamelot, našli jsme hned několik Svatých Grálů, o kterých jsme sice zjistili, že nejsou pravé, ale i tak se nám všem tábor líbil a nemyslím, že by se našel někdo, kdo litoval, že s námi jel. To už ale předbíhám více, než bych chtěl.

Všechno začalo příjezdem na tábor a zjištěním, že bývalý král Uther je nějakou dobu mrtvý, říše nemá krále a začíná se rozpadat. Proto byl vyhlášen velký rytířský turnaj, kde se měl vítěz stát králem. Věřte nebo ne, ani turnaj nerozhodl a říše byla dál bez krále.

Další den po snídani přišel do tábora kouzelník Merlin, který kousek od tábora objevil meč zasazený do kamene. Dle legendy měl stát králem ten, kdo meč z kamene vytáhne. Přišli všichni rytíři z předchozího turnaje, nikomu se však meč vytáhnout nepodařilo. Když všechno vypadalo hodně špatně, rytíři se mezi sebou hádali, kdo z nich bude králem, přišel Artuš – „zrnožrout“ s nejasným původem, který i přes hrozbu smrti meč uchopil a vytáhl. Zdá se, že je jasno, říše má konečně krále! V tu chvíli se však ozval Vortigern, Utherův bratranec, který Artuše uznat nechtěl, odešel se svými věrnými někam za tábor a připravoval se na útok na Artuše. Byla to dlouhá bitva, po které (bohužel?) Vortigern zemřel – a Artuš se stal Králem.

Následovala stavba kulatého stolu a hradu Kamelot, při které jsme zjistili, že nebudeme mít tak jednoduchý život, jak jsme mysleli. O území okolo hradu (a pravděpodobně i o samotný hrad) měli zájem i zlouni, v čele s královnou Mab. Starosti s těmito zlouny nás provázely každým krokem, a tak jsme se pustili do rytířského výcviku, abychom proti nim vůbec něco zmohli.

Všem panošům podařilo projít celým výcvikem a stali se Rytíři Kulatého stolu. Bohužel ani tato skutečnost nezabránila tomu, aby nám zlouni v každé další bitvě natrhli pytlíky. Zjistili jsme , že zlouni nejen že zabírají čím dál více území na mapě a také pasou po Svatém Grálu – nejspíš proto, abychom ho nedostali my. Díky naší snaze se nám podařilo najít několik grálů, které lidstvo během své existence na světě vytvořilo, žádný bohužel nebyl pravý.

V průběhu snažení král Artuš chřadne, později dokonce umírá – byl to zásah pro všechny. Nebylo však moc času pro smutek a tak jsme zvolili nového krále – Lancelota z Jezera.

Pokračovali jsme v bojích, podstoupili několik velkých bitev, ve kterých jsme si vyzkoušeli vše, co jsme se při výcviku naučili. Nakonec se nám zlouny, a to včetně Mab, podařilo úspěšně porazit a mohli jsme oslavovat. Bohužel se také přiblížil konec tábora a po oslavách jsme sbalili věci a vrátili se domů.

To je tak v kostce, co jsme těch 15 dní dělali, pokud Vás zajímá víc, pročtěte si náš Hradní hlasatel, kam děti v průběhu tábora psali reporty jednotlivých dnů. Najdete tam také nejžhavější táborový bulvár a další informace, jak jsme se měli.

 

Na závěr vás odkážu na pomalu vznikající táborové fotogalerie.

 

Petr Hryzal Doseděl

Duha Křišťál, Lutín


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist