sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duhová štafeta pro Mussura (Jardu Biolka)

Napsala Jana ©oupalová dne 25.srpna 2010

Dnešní rozhovor je s Jaroslavem „Mussurem“ Biolkem, nositelem Duhové štafety z roku 2008, bývalým prezidentem Duhy a šéfem Duhy Klub Dlažka, dužiny, která je co do počtu jednoznačně největší dužinou. Rozhovor je ze srpnaloňského roku, publikován byl v Duhovém listí.

Ahoj Mussure, jak se ti vede na konci srpna?

Výborně. Jako po celý rok. Tuším, že lepší už to nemůže být. Akorát ty vedra bych přesunul někam na jih. Ale v tom mám většinou smůlu, přitahuji hnusné slunečné počasí. A když už to vypadá na krásný deštivý den, tak odpoledne zase vyleze slunce ...




 

Tábory jsou už většinou za námi, jak hodnotíš letošní dlažkové?

Výborně - jak jinak. Program nápaditý, rozmanitý a oceněný účastníky. Jídlo *****–super. Počasí–ideální na program–není s ním nuda. Příroda nám přála. Drtivá většina účastníků na tábory chtěla jet, chtěla si hrát, chtěla NĚCO dělat. A to jsme jim umožnili. A chyby? ty byly taky výborné, ale ty si vyhodnotíme a necháme pro sebe ...

Na kolika táborech jsi byl a kolik jich vlastně Duha Klub Dlažka letos pořádala?

Jako hlavní vedoucí akcí letních (táborů, akcí mezinárodních i vzdělávacích) jsem byl jen na šesti, ale jeden tábor a workcamp mne ještě čeká. Byl jsem se podívat i na několika dalších, ale jen na skok. Celkem jich naše Dlažka připravila od 20.6.2009 do 5.9.2009 šestadvacet. A k tomu 4 příměstské tábory. Bohužel část příměstských táborů a dalších akcí jsme pro nezájem zrušili. Ale takový je život.

Pro jaký počet dětí? Jaké bylo zaměření, měli jste nějaké originální téma táborových her?

Tábory byly malé, větší, velké i největší. Dělali jsme i příměstský tábor pro 4 děti, ale také tábor pro rodiče s dětmi, kde bylo 102 účastníků. Cyklovodu pro 9, ale i piráty pro více než devadesát. Originální? Ono na každém táborovém programu je něco originální. Ale co se nám opravdu povedlo udělat, byl program na akci Zachraňte slůně. Až jsem nevěřil, čemu děti uvěří. Ale více v článku o tomto táboře.

Jak je možné v takovém počtu vlastně všechno utáhnout?

Musíš chtít. Musíš máknout.  Ale hlavně musíš najít správné další vedoucí a dát jim šanci něco dělat. Nekecat jim moc do toho, i když musíš někdy trvat na svém. Ale i u nás to někdy skřípne, ale musí to končit ve správném směru. Což většinou se podaří, jak se dařit má a pak–pak je to ten fajn pocit na konci akce. Ten, který tě posune dále.

Duha Klub Dlažka je největší dužinou, kolik má dobrovolníků a zaměstnanců?

Zaměstnance nemáme, máme zaměstnankyni. Jednu a k tomu mne. A hromádku dobrovolníků – přibližně třicet velmi aktivních a dalších tři sta aktivních o něco málo méně.

Duha Klub Dlažka oslaví brzy 20 let. Co se za tu dobu změnilo, ovlivnila Dlažka Přerov? Jaké jsou další sny, plány?

Příští rok budeme mít 5. února oslavu Dvacet let Dlažky. Potáhne se celý víkend, ale hlavní to bude v pátek v noci (Fleret, DJ Mároš + sobotní aktivity–výstava, bazén, sport, akce pro děti ...). Co se změnilo? Všechno a nic.  Začíná už asi desátá generace. Na akce již delší dobu nejezdí mí kamarádi, ale i jejich děti a vnuci. Vše probíhá v sinusoidách, někdy se daří více tomu, někdy něčemu jinému. Ovlivňovat lidi se snažím přes třicet let. A ty lidi další lidi. Ale je to nekonečný proces. Kolikrát potkám někoho, který vzpomíná na "ovlivňování", a pak mám pocit, že snad možná někdy někde jsme někoho ovlivnili. Je to jak ve třech veteránech. My to budeme zkoušet po tisící, po tisící prvé ... A snad to vyjde. Samozřejmě víme, že nevyjde, ale správný "frajer" to vyzkouší, i když ví, že na to nemá (trochu citát z filmu, ale snad to někdo pochopí).

Pořádáš mistrovství v ringu, myslíš, že se daří popularizace ringa v ČR?

Ringo–jediný sport v ČR, kde jsem ještě nezažil úplatky. I když také trochu křiví charakter ... Hážeš jinam než koukáš ... Popularizace ringa se daří. Stále se hraje! A o to jde. Přijeďte na Mistrovství ČR a Mistrovství světa teď první víkend do Rajnochovic!

Kolik máš ještě programových děťátek, kam bys pozval duhové členy?

Ty opravdu akční na Eldorádo! Ty pařící a softbalově založené na Softbalweekend! A ty chtivé vzdělání na naše vzdělávací akce. Třeba letošní Pravá ořechovka či jedinečná–to byly naprosto bombovní nalejvárny pro začínající vedoucí! Stejně tak i Doškolení pro starší a zkušenější. A pro akční praktoše a mladé vedoucí neznám nic lepšího než říjnovou Tuka Dlažku! A jste dospělí a máte rádi aktivity–sport, hry, kulturu a máte děti starší tří let? Tak proč nepřijedete na nějaký Dlažka víkend či tábor rodičů s dětmi???

Duha slaví letos 20 let, co bys  jí popřál?

To, co Dlažce–aktivní vedoucí, krásné základny, akční účastníky, dobré nápady, trochu peněz a hlavně zdraví.

Děkuji za rozhovor.

Jana Šoupalová


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist