sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Celostátní vzájemná výměna zkušeností 2010

Napsala Jana ©oupalová dne 3.prosince 2010

Kateřina Katóba Palová, Duha Tuláci: Od 12. do 14. listopadu se v Chrudimi sešli vedoucí nejrůznějších kroužků, oddílů a klubů, aby si vzájemně vyměnili zkušenosti v práci s dětmi, jak název celé akce napovídá. Příprav letošního devatenáctého ročníku se ujalo Občanské sdružení Altus za pomoci České rady dětí a mládeže. Celé se to neslo v duchu motta: „Kdo chce zapalovat, musí sám hořet.“




Už několik měsíců před akcí se ke mně dostal žlutý letáček nabádající k strávení víkendu v (pro mě do té doby neznámé) Chrudimi. Po svých zkušenostech s RVVZ v Šumperku jsem se rozhodla, že vyzkouším i tohle. Když jsem se registrovala na stránkách cvvz.cz, překvapilo mě, kolik lidí je už přihlášených. V den ukončení registrace čítaly čítače přesně 825 účastníků, z toho 5 „Duháků“.

Při příjezdu do Chrudimi jsme zjistili, že město touhle akcí žije více, než jsme čekali. Už jenom to, že v každé zatáčce byla směrovka, nás udivilo. Během celého víkendu jsme měli možnost vybrat si z více než 270 programů. Některé z nich byly orientované na pedagogiku a hry vhodné pro děti, jiné se zabývaly daněmi, ručněním či pohybovými aktivitami. Organizátoři kromě „obyčejných programů“ připravili i řadu dalších aktivit jako například výlety po okolí, fireshow (tanec s ohněm) a večerní koncert skupiny Skyline.

Hlavním cílem bylo vzájemně se naučit nové věci a poznat lidi stejného ražení. Altus připravil pro každého účastníka sadu vizitek s jeho vlastními kontaktními údaji, které mohl vyměňovat s ostatními. Někteří jsme díky tomu odjížděli s řadou kontaktů užitečných pro nás či pro naši činnost a s dobrým pocitem u srdce, že jsme potkali další fajn lidi.

Jako každým rokem se i letos hlasovalo o přespříštím organizátorovi této obrovské akce. Z celkem tří kandidátů to nakonec vyhráli T.O.Kamarádi ze Šumperka, kteří už několik let pořádají ve svém rodném městě RVVZ (pro neznalé: „regionální vzájemná výměna zkušeností“, taková menší verze CVVZ). Příští rok bude CVVZ v Hradci Králové a tentokrát bude pětidenní.

Pokud se chcete naučit nové věci, poznat nové lidi a přijet domů se spoustou zkušeností, určitě doporučuji CVVZ... ať už příští rok v Hradci Králové či za dva roky v Šumperku.

©Katóba

Kateřina Palová, Duha Tuláci


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist