sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Na Kopečku u stromečku aneb o vánočních tradicích Tuláků

Napsala Jana ©oupalová dne 8.února 2011

Duha Tuláci: Stojí tam už mnoho let. Napřed byl maličký, že jsme mohli nazdobit všechny jeho větve, teď už zavěšujeme ozdoby jen na ty spodní, jinak by na ně lesní zvěř nedosáhla...

Řeč je o tuláckém vánočním stromku na Svatém Kopečku u Olomouce. Tam, věrni oddílovým tradicím, každoročně společně vyrážíme. Není to žádný krasavec, ale snad už patří k nám, roste s námi a trpělivě na nás čeká.




Rok co rok nám nabízí své jehličnaté větvičky na mrkvové, ořechové, jablíčkové a jiné ovocnozeleninové baňky a řetězy. Lojové koule pro sýkorky a další pamlsky mu dodávají neskutečné kouzlo.

Když je nazdoben, rozsvítíme svíčky a prskavky, zapějeme koledy, letos došlo i na zveršované krásné přáníčko z dílny rodu Sov, Vydry zase zabodovaly koledou, kterou pěvecky dotáhla až do konce Mini s malým Vojtíškem a zachránili tak čest svému rodu. Popřejeme si krásné vánoční svátky. A taky vzpomeneme na ty, co tu s námi nejsou, i na ty, kteří první vyšlápli stezku k tomuhle stromečku (a nejen k němu)… a pak už nedočkavé rozdávání dárečků, které jsme si připravili pro kamarády a že jich ale bylo...

A taky oddíl nepřišel zkrátka. Vydry opravily a krásně namalovaly sačemskou židli do klubovny, Sovy zase vyrobily „žebřík“ pro naše Plnění. Dárek jsme dostali i od Hryzala, kamaráda z Duhy Křišťál–vlastní webovou doménu. Fakt byl letos bohatý Ježíšek, byli jsme móc hodní!!

Na závěr tichý pokřik–jsme v lese–a pak už útokem berem cukrárnu u kostela – i to je tradice. Kouzlo Vánoc nám bíle podbarvila matka příroda. Loni pršelo, letos krásně sněží..., a tak se ani zpátky do města moc nechce.

Bigoněk, Duha Tuláci Olomouc


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist