sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Školení zdravotníků zotavovacích akcí

Napsala Jana ©oupalová dne 28.března 2011

Duha Klub Dlažka aneb Školící centrum Duhy v Přerově připravila po dva víkendy v březnu za účasti špičkových doktorů i dalších specialistů školení zdravotníků zotavovacích akcí. Jedenáctka statečných zde probrala základní právní předpisy – od zákona o veřejném zdraví, přes vyhlášku o zotavovacích akcí až po vyhlášku o veřejném stravování. Ale také pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci s dětmi a mládeží, veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci, práva a povinnosti provozovatele a organizátora tábora z hlediska ochrany zdraví. A samozřejmě práva a povinnosti zdravotníka.




Základem školení byly zásady poskytování první pomoci, ošetření nemocných a zraněných zejména s důrazem na traumatologii, úrazy elektřinou, krvácení, zástava srdce, dětské choroby a infekční choroby, alergie, speciální případy (klíšťata, poranění hmyzem i zvířaty). Ale také umělé dýchání, záchrana tonoucího a  obvazová technika. Nechybělo samozřejmě ani užití léků na zotavovacích akcích. Ale jak dělat protišoková opatření a jak transportovat pacienta. A bylo samozřejmě i trochu psychologie a jednání s pacienty. A také zásady zdravého jídelníčku. Hodně byl kladen důraz na prevence a hygiénu. Jak organizovat zdravotní soutěže na táborech. Závěrečný test a ústní zkoušky splnilo všech 11 účastníků.

Co říci na závěr? Dík všem lektorům za přednášky i praktické ukázky a vedení „zdravotních dílen“. Díky účastníkům za aktivní přístup. A všem přejeme bezproblémové průběhy akcí. A co nejméně pacientů.

Jaroslav Biolek, Duha Klub Dlažka


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist