sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Šéfreportér Zámečku Gracián Svačina z DD Jemnice získal cenu Zlatá litera

Napsala Jana ©oupalová dne 24.května 2011

Duha Zámeček: PRAHA (20. května 2011) – Jednadvacetiletý Gracián Svačina, který žije v Dětském domově v Jemnici a studuje žurnalistiku v Praze, vyhrál cenu Zlatá litera v celostátní soutěži firemních i neziskových tiskovin Zlatý středník. Zlatá litera byla v letošním ročníku zcela novou kategorií, hodnotící nejzajímavější texty z jednotlivých časopisů. V oceněném článku Gracián s lehkou nadsázkou popisuje týdenní přípravy na návštěvu Livie Klausové v jemnickém dětském domově. Celý článek k přečetení zde.




Článek, který vyšel na podzim loňského roku v časopisu pro dětské domovy Zámeček a také v týdeníku Respekt, vyvolal vlnu emotivních reakcí. Ředitel DD ve Znojmě Antonín Nachtnebl například do redakce Zámečku napsal: „Každý soudný čtenář si tak musí říct: ,A takový chlapec že vyrostl za státní peníze z peněz daňových poplatníků, tedy i z mých peněz?! Co bude jednou z takového člověka?“ Patnáctiletý Lukáš Kotlár z DD v Uherském Ostrohu má na věc jiný názor: „Dnes můžeme vyjádřit svůj názor, i když je třeba špatný. Ale v mnoha domovech je opak bohužel pravdou. Jak mnozí říkají: Někdy je lepší držet hubu! Smutné je, že to ´držení huby´se často vyplatí více, než svobodně vyjádřit vlastní názor.“

Cena pro Graciána Svačinu, který do Zámečku píše od svých čtrnácti let a vypracoval se na post šéfreportéra časopisu, je zároveň oceněním pro celý projekt Zámečku, jehož jedním z cílů je být hlídacím psem demokracie a dodržování práv dětí v dětských domovech. Naprostou většinu časopisu si navíc dnes píšou samy děti sdružené v dětské redakci, která se setkává na víkendových i prázdninových vzdělávacích workshopech. Děti se svými aktualitami přispívají také do zpravodajské rubriky Kurýr na webu www.zamecek.net.

„Ta cena mě fakt dojala. Vzpomněl jsem si na svůj první článek, který jsem před sedmi lety napsal, abych sbalil holku. A dneska mé články ovlivňují dění v domovech v celé republice… Nejvíce mě těší, že mám v dětské redakci asi 40 následovníků, kterým můžu předávat své zkušenosti,“ svěřil se Gracián Svačina.

Z oceněného článku:

12. září, dva dny před návštěvou:

Ráno po snídani jsme zase vyfasovali šroubováky, hrábě a šlo se na věc. Do oběda jsme makali venku a odpoledne gruntovali v domově, ale kupodivu jsme mohli chvíli i ven. „Děcka, když jsme tady tahle spolu, každý z vás si vymyslí otázku pro paní prezidentovou. Paní ředitelka se na to podívá a řekne, jestli je dotaz vhodný nebo ne,“ řekla vychovatelka. Celý domov vymýšlel otázku pro paní Klausovou–velká zábava. „A ještě si vymyslete, jakým byste chtěli být zvířetem, kdybyste nebyli člověkem. To zvířátko pak vyrobíte a dáme to paní prezidentové jako prezent,“ řekla vychovatelka, když jsme ji donášeli lístečky s otázkami. „Budu prase,“ řekl docela naštvaně čtrnáctiletý kluk. „Chápeš to? Takový ptákoviny! No, to bude komedie,“ rozčiloval se další.

O Zámečku

Časopis Zámeček vydává  Duha Zámeček z Havířova pro kluky a holky z dětských domovů v celé republice. Vznikl v roce 1997, loni v září vyšlo jubilejní 100. číslo.

Periodicita: dříve občasník, později dlouho měsíčník, nyní čtvrtletník doplněný webem

Náklad: 2550 výtisků

Distribuce: do cca 220 dětských domovů, výchovných ústavů a diagnostických ústavů v celé ČR.

 

Hlavní partneři a dárci

  • Nadace ČEZ

  • Nadace Terezy Maxové dětem

  • Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR

  • Sdružení Duha

  • Nadace Educa

  • Jihočeský kraj

  • Ústecký kraj

  • Zlínský kraj

  • Královehradecký kraj

  • Kraj Vysočina

  • Olomoucký kraj

  • Jihomoravský kraj

  • Plzeňský kraj

  • Pardubický kraj

O soutěži Zlatý středník

Soutěž Zlatý středník každoročně oceňuje publikace firem i neziskových organizací určené k reprezentaci společnosti či prezentaci výrobků a služeb vůči zákazníkům, obchodním partnerům nebo zaměstnancům. Vyhlašovatelem soutěže je PR Klub a soutěž je podporována Asociací PR agentur, časopisy Marketing&Media a Trend Marketing, Českou marketingovou společností nebo Marketingovým klubem ČR.

Pořadí v kategorii Zlatá litera

1. místo: Jak paní Livie Klausová viděla místo dětského domova Potěmkinovu vesnici, Zámeček, Duha Zámeček2. místo: Slováci : Češi–Ztratení bratia, ČILICHILI, Vodafone Czech Republic3. místo: Úvodníky, Vlastní cestou, Rodinný pivovar Bernard3. místo: Za polární září a borůvkovou polévkou, Review, České aerolinie

Více na www.zamecek.net

Fotky: http://www.zamecek.net/galerie/id:4/

Další informace:

Vladislav Sobol – předseda redakční rady Zámečku

725 595 417

 

Kontakt na autora oceněného článku Graciána Svačinu:

gracian.svacina@zamecek.net


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist