sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Vodácká víkendovka Duhy Arabela pro neorganizované děti a mládež

Napsala Jana ©oupalová dne 15.srpna 2011

Duha Arabela pořádala ve dnech 13. 6. - 14. 6. 2011 vodácký víkend na řece Jizeře v Českém Ráji.

Pro tuto aktivitu jsme zvolili řeku Jizeru, která pramení v Jizerských horách a ke které máme my - obyvatelé Liberce - pozitivní vztah. Řeka pramení v nadmořské výšce 1000 m.n..m. na české straně hory Smrk. Protéká náhorní planinou Velké Jizerské louky mezi rozsáhlými rašeliništi.




Pod horou Bukovec se do ní vlévá první pravostranný přítok, zvaný Jizerka, a poté se zařezává do sevřeného údolí s balvany a  kaskádami. Až k městu Kořenovu tvoří řeka Jizera státní hranici s Polskem. Dále pak protéká malebnými zákoutími národního parku. Řeka Jizera propojuje území Krkonoš, Jizerských hor a Českého ráje. Má řadu zajímavostí a je jednou z atrakcí tohoto území. Zajímavostí v řečišti jsou obří hrnce–kruhové kamenné útvary s průměrem od několika centimetrů do několika metrů.

Skupina účastníků z Duhy Arabela z Liberce v počtu 36 osob se sešla v sobotu ráno ve sportovním centru Žlutá plovárna na Malé Skále. Je to ideální místo pro pořádání vodních sportů, cykloturistiky a pěší turistiky, ve kterém se také nachází lanové centrum.

Vedoucí z Duhy zde přivítali účastníky a zahájili plánovanou aktivitu. Připravený program pro děti byl rozdělený do několika bloků. V dopoledních hodinách jsme hráli seznamovací a zahřívací hry, při kterých se děti nejen seznamovaly s kolektivem, ale hlavně odbourávaly bariéry, hledaly kamarády a nalézaly odvahu pro další činnosti.

Další program byl věnovaný nácviku pádlování v kánoích a na raftech, nezapomněli jsme ani na bezpečnost a pomoc ostatním účastníkům v případě ponoření lodě, ohrožení osob nebo namočení věcí do vody. Cílem této činnosti bylo naučit účastníky základům toho, jak se mají chovat v lodi na řece a při pobytu v přírodě.

V poledne jsme si vypůjčili lodě a rafty a vydali se na dobrodružnou plavbu po řece. Cestou jsme pořádali různé rychlostní závody, jízdu zručnosti a odvahy. Během plavby jsme se zastavili v proslulé vodácké restauraci „Zrcadlová Koza“. Celou plavbu jsme pak zakončili v Dolánkách na Dlaskově statku, kde se nachází expozice z doby asi před 150-200 lety. Zde jsme se nejdříve usušili a převlékli do suchého, protože ten den nám počasí nebylo zrovna nakloněné. Později jsme rozdělali oheň a společně opékali vuřty a vařili i jiné pochutiny. Po vydatném posílení a zahřátí jsme se opět rozdělili do skupin, ve kterých se vždy nacházeli malí i velcí účastníci. Každá skupina měla za úkol najít poklad podle daných indicii. Pozitivní bylo, že vedoucí motivovali děti tak, že se všichni snažili vyhrát a nikdo nechtěl zůstat stranou nebo být poražený. Nalezený poklad skrýval sladkou odměnu pro všechny zúčastněné.

Vzhledem k tomu, že jsme měli zajištěné ubytování na soukromém statku (zajistili rodiče zúčastněných dětí), mohli jsme se vydat i na noční turistický pochod na Pantheon, který je známou památkou v tomto kraji.

Touto formou chceme poděkovat také rodičům, kteří nám pomohli zajistit celou akci, protože nejmladší účastníci byli ve věku 6 let a nejstarší 26 let.

Jana a Dana, Duha Arabela


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist