sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Příští rok se určitě zase vydám na nějaký workcamp!

Napsala Jana ©oupalová dne 17.října 2011

Martina Kotková, letošní dobrovolnice Duhy trávila léto na dvou mezinárodních workcampech: "Nejdřív jsem byla v Turecku (TR-GEN 5.6) učit děti anglicky a bylo to super. Děti byly hrozně nadšené a pro naprostou většinu z nich to bylo poprvé, co se potkaly s nějakým cizincem. Moc si nás tam všichni vážili a neustále nás zvali na čaj :) Co se týká samotné práce, tak to bylo docela náročné, protože každý z nás 6 hodin denně učil (skupiny kolem 15 studentů) a pak jsme večer ještě připravovali program na další dny. Úroveň angličtiny u dětí nebyla moc velká, ale vždycky jsme se nějak domluvili - a když bylo nejhůř, tak zabralo jméno Milan Baroš :D.


autor Martina Kotková, workcamp v uprchlickém centru ve ©výcarsku

Studenti byli velmi nadšení a, i když byla domluva někdy těžká, snažili se komunikovat a hlavně zjišťovat něco nového o jiných zemích. Pro mě to bylo poprvé, co jsem byla v islámské zemi a velmi se líbilo, že jsem měla možnost poznat blíž i tento pohled na svět. A hlavně jsem ráda, že se nepotvrdily stereotypní obavy mojí maminky, která trnula hrůzou, když její vysoká blonďatá dcera jela sama do Turecka. Naopak jsem se tam setkala s velkou pohostinností a přátelskostí.

V srpnu jsem pak byla na workcampu ve Švýcarsku (CH-SCI 1.2) v uprchlickém táboře a nebojím se říct, že to byl jeden z nejlepších zážitků v mém životě. Bylo úžasné vidět rozzářená očička dětí z celého světa, které byly nadšené z toho, že se jim konečně někdo věnuje a je ochoten si s nimi hrát. Řekla bych, že jsem si během workcampu mnohem víc užívala než pracovala, i když to vlastně bylo v jednom dohromady. Na workcamp jsem jela primárně kvůli práci s dětma, ale tam jsem byla naprostá nadšená i z práce s ženami (většinou muslimkami). Dělala jsem pro ně každý den lekce zumby a posilovaní a párkrát jsme šly společně i na krátkou procházku. Ještě nikdy jsem asi neviděla nikoho, kdo by si tak dokázal užít čas, který má sám pro sebe, tzn. bez dětí. Myslím, že pro velkou část uprchlic to bylo poprvé, co někdo dělal něco zábavného jenom pro ně, a já jsem strašně ráda, že jsem toho byla součástí"

Martina Kotková

PS: Příští rok se určitě zase vydám na nějaký workcamp!


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist