sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Sporty v přírodě jako prostředek výchovy

Napsal Ondøej Pohanka dne 16.listopadu 2006

Skalní lezení, bouldering, alpinismus či horská kola... To není příležitost pouze k tzv. adrenalinovým zážitkům. Duha připravila projekt Outdoor Sports Education, který ukazuje, že sportovní aktivity v přírodě lze velmi dobře využít i k výchově a vzdělávání.

„Činnosti, ve kterých jsou prvky rizika a dobrodružství, jsou v současnosti velmi populární a různorodě využívány. Nejrůznější aktivity a sporty v přírodě jsou součástí většiny programů dobrodružné výchovy v přírodě u nás i v zahraničí. Lezení v přírodních terénech i na umělých stěnách, stejně jako překonávání umělých i přírodních překážek, vyvolávají u účasníků akcí silné zážitky a emoce. Zkušení vychovatelé je pak mohou využívat jako efektivní prostředky k rozvoji osobnosti člověka.“

Doc. Jan Neuman, vysokoškolský učitel a přední český odborník na výchovu v přírodě, je jedním ze spoluorganizátorů celého projektu. Právě rozvíjením zkušeností a dovedností potřebných k výchově prostřednictvím zážitků, na které odkazuje doc. Neuman, se projekt Outdoor Sports Education zabývá. Projekt je výsledkem společného úsilí Duhy, Mezinárodních přátel přírody a Katedry sportů v přírodě FTVS UK a byl podpořen Evropskou komisí v rámci Evropského roku výchovy prostřednictvím sportu–EYES 2004.

V jeho rámci se již uskutečnily dva mezinárodní sportovní tábory, poslední tábor v Itálii se právě připravuje. Táborů ve Francii, Česku a Itálii se dohromady zúčastní přes 140 mladých začínajících i pokročilých horolezců z 11 zemí Evropy. Nejdůležitější akce celého projektu, symposium Outdoor Sports Education se bude konat v 18.-21. listopadu na zámku Hrubá Skála v Českém Ráji a setkají se na ní přední odborníci z evropských universit s instruktory a vedoucími z organizací mezinárodního hnutí Přátel přírody.

Celý projekt byl podpořen i firmou Singing Rock, která poskytla pro celý projekt horolezecké vybavení a podílí se na přípravě i vydání publikace Jana Neumana z FTVS o sportovních aktivitách a hrách v přírodě.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist