sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Slavná můviťácka cesta do vesmíru v okolí Kravař

Napsal Duha Velká Medvìdice dne 30.března 2012

Koncem března, přesněji od 23. do 25., se pětadvacet dobrodruhů, účastníků projektu Move It!, podpořeného Evropskou unií, vydalo na skrytou vesmírnou základnu do Bolatic u Kravař. Cestu moderním regiojetem si všichni užili, a pak už jsme se dokodrcali i těmi dalšími couráky až na místo. Po nějakém tom papírování a úředničině, zahrnující hromadu podepisování, jsme se pustili rovnou do výcviku.

Takový kosmonaut toho musí umět spoustu, co je ale nejdůležitější – spolupracovat s ostatními.




Proto hned několik úvodních her bylo zaměřeno tak, abychom se dokázali navzájem poslouchat, abychom porozuměli druhým, a taky společně splnili cíl každé hry. Večer příjemně utekl, a než jsme se nadáli, bylo ráno.

Kapitán s navigátorem nás naházeli do rakety, kterou představoval žlutý autobus, a za chvíli jsme byli v Kravařích, městě s neobyčejnou historií i nádhernou architekturou. Tady jsme si dali rozchod nejen na prohlídku místní poutě, ale i na obhlídku města. Průzkum měl samozřejmě i své úkoly, třeba nechat si nakreslit od místních krávu, nebo zjistit jméno starosty obce. Svíčková na smetaně s brusinkami v místní restauraci byla tím správným rozloučením s městem.

Zpátky na základnu jsme šli pěšky převážně rezervací Koutské a Zábřežské louky, na cestě lukami a lužními lesy svítilo sluníčko. Občas jsme zastavili a zahráli nějakou tu klasiku – trojnožku, ringo, červení/bílí...

Všichni se vesměs osprchovali či jinak umyli, načež v místním hostinci čekala skvostná večeře. Po jídle následoval blok herních specialit, které měly ověřit psychickou odolnost pozemšťanů v prostředí, kde nemohli mluvit. Ticho jako ve vesmíru, hromada lidí v naprostém mlčení divoce gestikulující rukama, tak nějak to vypadalo.

Jako bonus nás čekala noční hra. Každý dostal svítící náramek, a na poli lovil ztroskotané mimozemšťany, od kterých se získávala DNA. Nicméně jeden z mimozemšťanů DNA nedával, právě naopak; byl to nebezpečný Predátor, vesmírný zabiják a postrach mnoha planet. Ten nás lovil a získanou DNA nám zase bral.

V neděli jsme bohatě posnídali a po motivačních hrách u kostela jsme se vrátili do základny a balili, uklízeli, větrali, vyplňovali dotazníky a hodnotili. A pak už šup šup na vlak.

Fotky z mise jsou zde

Radek Hrachovec, koordinátor projektu

Spojit organizátory volnočasových aktivit z šesti různých zemí Evropy, aby si mohli předávat zkušenosti a vytvořit co možná nejlépe použitelné metody pro práci s dětmi ohroženými násilím, především ve venkovských oblastech – to je cílem projektu „Move it“, který probíhá v rámci programu Evropské unie DAPHNE. Prostředkem, který má pomoci k odbourání sociálně patologických jevů v cílové skupině mládeže ve věku 13 – 18 let, jsou výchova prožitkem a outdoorové aktivity.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist