sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Medvědí víkend v buši i v duši

Napsal Duha Velká Medvìdice dne 23.května 2012

Třetí květnový víkend pořádala Duha Velká Medvědice společně s Malou Liškou – klubem přátel přírody další akci pro mládež s názvem Do buše/do duše. Jak název akce napovídá, cílem akce bylo nejen objevovat buš Rychlebských hor, ale také vypadnout z města, trochu se zastavit a zamyslet. Chata Pavučinka téměř na konci světa u městečka Žulová k takovému zamyšlení přímo vybízí, takže jsme vyjeli právě tam.

 




V pátek večer nás přivítala pořádná horská zima, a tak není divu, že už se nám nikam vyrážet nechtělo. Po společné večeři nás čekalo promítání filmu Náš vůdce, který určitě donutil všechny zúčastněné k zamyšlení i následné diskuzi.

V sobotu už jsme nelenili a vyrazili ven. Kam? To už bylo různé. Jedna skupina dala přednost přesunům po svých a tak obula pohorky a vyrazila do lesa. Ačkoli to původně nebylo v plánu, záhadnou zkratkou se dostala až do Horní Lipové, což se nakonec ukázalo jako docela dobrý cíl, neboť na ten den se Horní Lipová přeměnila na Bílý Potok. A kdo z vás se může pochlubit tím, že viděl Aloise Nebela grilovat klobásy?

Druhá, o něco méně početná skupinka raději nastartovala kola a jala se honit kilometry pro své tachometry přes celé Rychlebské hory. A tak jsme se dostali jak na zámek v Javorníku, tak i do Polska i na spoustu dalších míst.

Na neděli nám kromě odjezdu zbylo objevit poslední místo, a to Nýznerovské vodopády. Protože kdo nebyl na Nýznerovských vodopádech, jako by nebyl nikde. I když na vodopády vede asfaltka, cesta zpět může vést potokem i temnou buší, takže se někteří vrátili pěkně promočení, ale spokojení.

A pak zbývalo jen jediné zato to nejtěžší – sbalit se a opustit to kouzelné místo. Ačkoliv to zní neuvěřitelně, za 3 dny nám ta podivně polorozpadlá chata bez sprchy a záchodu přirostla k srdci. Ze všech účastníků se vytvořila skvělá skupina, která se jen nerada loučila a vracela se zpět do reality z chaty, kde se málem zastavil čas. Tak snad zase příště objevíme něco nového.

Štěpánka Štrajtová, vedoucí akce


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist