sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Tamjdem naplno prožil 72 hodin v ekocentru Renata

Napsala Jana ©oupalová dne 16.října 2012

O víkendu 12.-14. října se v ekocentru Renata v Bělé u Jevíčka konal Tamjdem. Projekt od roku 2007 připravuje dobrovolnické víkendové výjezdy na pomoc českým neziskovým organizacím. Tentokrát s 20 dobrovolníky z různých koutů České republiky zavítal do Renaty. Tamjdem se o víkendu navíc připojil ke kampani České rady dětí a mládeže s názvem 72 hodin (3 dny dobrovolnických aktivit po celé ČR).




Program akce byl od pátečního příjezdu až po nedělní odjezd nabitý.

Dobrovolníci s plným nasazením připravovali dřevo na otop, zazimovali permakulturní zahradu, vyklidili prostor pro stavbu alternativního obydlí – jurty, uskladnili desítky střešních tašek. Fyzická práce byla naplňující i díky probíhajícímu projektu 72 hodin, který ukázal sílu dobrovolnictví na mnoha místech České republiky najednou.

Účastníci projektu se dále dozvěděli o činnostech Renaty a o programech, které ekocentrum pořádá pro děti základních škol a veřejnost. Některé z nich si z části vyzkoušeli – např. jízdu na koni a povídání o permakulturní zahradě. Sobotní večer byl zasvěcen skupinovým hrám a skvělému čaji z domácí byliny na posílení mysli. Dobrovolníci totiž ekocentru pomáhali vymýšlet otázky ke vzdělávací deskové hře o zemi a o lidech. Aby toho nebylo málo, Tamjdem měl i přesah multikulturní, protože se ho zúčastnilo několik zahraničních dobrovolníků evropské dobrovolné služby (EDS), kteří v České republice po nějaký čas žijí.

Společným jazykem ale nebyla jenom angličtina a čeština, ale i dobrovolnictví a nadšení. Víkendová pomoc Renatě byla pro někoho odpočinkem, zážitkem z fyzické práce, pro někoho poznáváním nových lidí či vzděláváním. Byl to Tamjdem jako každý jiný, originální setkání zajímavých lidí, kteří tráví svůj volný čas trochu jinak.

Markéta Votavová (koordinátorka projektu)

Více se o chystaných Tamjdemech dozvíte na www.trochujinak.cz. Tamjdem je dobrovolnický projekt, který realizuje Duha v rámci dobrovolnického programu Trochujinak.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist