sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duha Jasmín: Děti z „normálních rodin“ obdivovaly domov v Býchorech

Napsala Jana ©oupalová dne 22.října 2012

Miloš Nguyen, Duha Jasmín: Členové Duhy Jasmín, která organizuje volnočasové aktivity pro děti z pražských rodin, si splnili velkou výzvu a strávili v půlce října společný víkend s dětmi z Dětského domova Býchory na Kolínsku. Nic tomu víkendu nemohlo přát více: Hezké počasí, dobrá nálada a zapálení do netradičních soutěží, které si pro všechny přichystal programový vedoucí Daniel „Dendy“ Brož. 




Při tom všem pražské děti mohly obdivovat koně, kamerunské kozy, prasata, králíky, psa Getsbiho a ovce. Všechna tato zvířata, tak jako děti a vychovatelé, neodmyslitelně patří k býchorskému domovu.

Výletní expres s lokomotivou

V Zámečku jsme si kolikrát mohli přečíst, jak je to v tamním domově moc bezva, proto se zrodil nápad vzít 20 dětí z rodin a prožít společný víkend s býchorskými dětmi. Pro mnohé Jasmíňáky to byl první hromadný kontakt s dětmi z ústavního zařízení. „Do býchorského domova jezdím pravidelně, tolik jsem si ho oblíbil, že jsem se rozhodl vzít děti z Jasmína a vyrazit s nimi do Býchor,“ vysvětlil své pohnutky Miloš Nguyen, hlavní organizátor víkendovky, který sám vyrostl v dětském domově.

Děti a vedoucí z Jasmína se setkali na hlavním nádraží v Praze a od tohoto okamžiku je čekal perný víkend plný zážitků a mnohých překvapení. Účastníci takříkajíc „lítali“ z akce do akce. Početná skupina odcestovala vlakem do Kolína, ale po kolejích na cestě do Býchor to nebylo zdaleka naposled. „Doslechli jsme se o vzácnosti na Kolínsku a svezli se výletním vláčkem Kolínské řepařské drážky,“ dodal Miloš. Kolínská řepařka má ve svém depu dochovanou parní lokomotivu, kterou si výprava z Jasmína taktéž směla prohlédnout. Vláček děti dovezl na konečnou až k obci Býchory, odkud je to do domova už jen kousek. Po příjezdu se návštěvníci ubytovali ve zdejší základní škole a následně se mohli těšit na večeři, kterou všichni náležitě ocenili.

Sudičky přemítaly, kdo s kým bude

Teprve seznamovací večer spojil dohromady jak býchorské, tak jasmínovské děti, a to byl stěžejní cíl uplynulé víkendovky. „Připravili jsme speciální program v tělocvičně se třemi sudičkami. Přes 50 dětí vytvořilo trojice a postupně chodilo do horního patra ke třem sudičkám, které děti rozdělily do čtyř týmů podle horoskopického znamení a podle čtyř základních barev. Ohromně jsme se bavili,“ svěřil se vedoucí Dendy. Mezitím děti hrály fotbal, vybíjenou nebo třeba florbal, aby se jejich vzájemnost na příští dny zpečetila.

V sobotu dopoledne začal celodenní program s názvem Horoskopičiny, jednalo se o 12 disciplín, které modrý, žlutý, zelený a červený tým plnily po celých Býchorech. Soutěže probíhaly štafetově, takže se všichni v daném týmu aktivně podíleli na společném výkonu. „Na prvním stanovišti jsme prskali z pusy vodu, kdo ji vyprskl co nejdál, ten vyhrál. Nevypadalo to tak jednoduše,“ řekl desetiletý Patrik z Jasmína. Podle Lukáše Pěkného z Býchor si děti nejvíc užily hru na „chytání býků a obyčejného skotu“ v nedalekém lesíku. „V každém týmu si určili jednoho toreadora a ten pak naháněl ostatní děti, aniž přitom věděl, kdo je z nich býk nebo skot. Pokud toreadoři chytili býka, což z kartičky posléze zjistil rozhodčí, měli zajištěný bod,“ doplnil Lukáše jeho kamarád Patrik Hausner.

Běh siamských dvojčat

Programový šéf Dendy na všech stanovištích podrobně rozebíral jednotlivá znamení a těm týmům, jejichž účastníci patřili k aktuálně probíranému znamení, se zdvojnásobil počet bodů.

Nejobtížnější disciplínu představovalo chytání ryb s pomyslnou udicí. Děti a dospělí museli v časovém limitu posbírat předem určenou rybu – např. jesetera – a přinést ji zpátky ke svému týmu. Ztížené

to měli tím, že se na trávě nacházelo celé hejno různých ryb, které se lišily hlavně barvou a popiskem. „Měla jsem potíž se zorientovat, ale když jsem viděla, jak to jde dětem, tak jsem nemohla být pozadu,“ řekla k tomu teta Hanka. Soutěžící přerušili program na zasloužený oběd. Po něm se jasmínovské děti rozdělily na dvě party a prohlédly si býchorský domov od shora až dolů. Využily znalosti kamarádů z domova a nechaly se unášet bohatou historií a představami o jeho budoucnosti.

Mám radost, že nám víkend v Býchorech vyšel. Děti jsou z toho nadšeny, nemohu se zbavit pocitu, že se jim odtud ani nebude chtít,“ vystihl atmosféru šéf Duhy Jasmín Petr Páta.

Odpoledne se neslo v podobném duchu, účastníci dokončovali jednotlivá stanoviště s neuvěřitelným napětím. Jedním z posledních úkolů bylo zvládnout běh ve dvojici, která musela mít svázané obě vnitřní nohy, vypadala pak jako siamské dvojče. V takovémto povedení vybraní „parťáci“ závodili z každého týmu na čas, kdo nejdříve oběhne velký kruh. „Řekl bych, že to byla nejbolestivější etapa, protože mě z toho potom bolela noha, ale stálo to za to,“ usoudil Jirka Vondrovský z býchorského domova.

Titanic od Celine Dion bodoval…

Jasmíňáci se nemohli dočkat pozvání do hudebního ateliéru, kam za nimi dorazil velký hudební talent Matouš Bureš a jeho táta – ředitel domova – Aleš „Barry“ Bureš. Posezení při musice dostalo mnohem odvážnější náladu, děti na tuto událost vzpomínaly ještě dlouho do sobotní noci. V Býchorech mají totiž pěveckou hvězdu Milana Horvátha, který studuje několikátým rokem pražskou konzervatoř. Milan a Adéla Burešová dětem zazpívali pár svých vlastních písniček, čímž děti vtáhli do naprosté pohody. Matouš Bureš, student státní konzervatoře v Praze, dětem zahrál na bicí a představil jim kolínskou kapelu Clients, v níž sám působí. Do budoucna by se chtěl věnovat právě svojí kapele.

Adriana z Jasmína udělala v Býchorech díru do světa, když všem přítomným zazpívala „love song“ Titanic od Celine Dion. „Neskrývám dojetí, protože jsem takový výstup od Adriany vůbec nečekala, nevěděla jsem, že dokáže tak pěkně zpívat,“ komentovala Adrianino vystoupení kámoška Kristýna.

Našlapaný den se chýlil pomalu ke konci. Býchorské a jasmínovské děti se připravovaly na očekávané vyhlášení výsledků v místní tělocvičně. Organizátoři Miloš a Dendy věnovali dětem závěrečné slovo, přičemž oba poděkovali všem zúčastněným za jejich úspěchy. „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se,“ zopakoval Dendy památnou větu z prvních olympijských her v Aténách.

Pohlazení od koní a relax v akvaparku

Tím to však všechno neskončilo, na účastníky čekala neděle strávená na nedalekém pozemku Horka, což je místo, kde býchorské děti tráví svůj volný čas. Nacházejí se zde čtyři koně, kamerunské kozy

a několik ovcí, mají teď daleko větší výběh. K tomu tam domov vybudoval vlastní jídelnu

a pořídil maringotku. Podle ohlasů byla zvířata pražským dětem na obdiv. Stejný dojem v nich zanechalo keltské stavení a teepee. „Mně stačilo se na tu parádu jen koukat, velice jsem se na tohle místo těšil, hlavně kvůli keltské osadě. Trochu se věnuji keltské historii, proto mě to tak uchvátilo,“ radoval se Lukáš „Šerpa“ Adámek. Na Horce to není jen o odpočinku, ale rovněž o práci. Někdo na zvířata musí dohlížet. „O zvířata pečují hlavně děti, chodí jim sem kydat hnůj a doplňovat vodu z vlastní studny. Jinak kozy a koně si potrpí na kvalitní seno, to je jejich pochoutka,“ vypráví teta Verča. Teta se občas ve volném čase ráda projede na Dallasovi–na jednom ze dvou největších koní.

Další zvěřinec se nachází hned za dětským domovem, také tam se hosté z Prahy 7 mohli podívat.

Viděli jsme čtyři domácí čuníky, další kozy a hromadu králíků, zahlédla jsem taky pár koček,“ vyjmenovává malá Dominika.

Odpoledne Jasmíňáci zavítali do Vodního světa v Kolíně, kde si užívali tobogánů a dalších skluzavek. Nechyběly vířivky, divoká řeka a vlnobití. Větší odvážlivci si troufli na dlouhý plavečák

a ti zdatnější zkusili i saunu.

Víkend se jednoznačně povedl. Dětem v Býchorech a v Jasmínu to pomohlo, obě skupiny se vzájemně potřebovaly také kvůli porozumění, byť si to člověk hned neuvědomí. Ve všech rodinách nepanuje úplná pohoda, jak to vypadá navenek. Naproti tomu v domově si děti sice žijí v „luxusu“, ale chybí jim kontakt s okolním světem. Jasmín se pokusil tento svět dětem přivézt až do Býchor,“ uzavřel Miloš Nguyen ze sdružení Duha Jasmín.

Miloš Nguyen

Duha Jasmín

Speciální poděkování patří:

Aleši Burešovi, řediteli DD Býchory, Matouši Burešovi a Adélce Burešové, Kristýně Čápové, vedoucí vychovatelce, Petru Pátovi, šéfovi Duha Jasmín, dětem a dospělákům v Býchorech

a v Jasmínu, Mirku Trnkovi, býchorskému řidiči a všem kuchařkám.

Partneři akce:

DD Býchory, Kolínská řepařská drážka, Vodní svět Kolín, Nadace Terezy Maxové dětem,

občanské sdružení Vhled


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist