sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Perské listy

Napsal Duha klub Dlažka dne 28.srpna 2013

(zápisky z tábora Princ z Persie 29.6.-13.7.2013 v Rajnochovicích)

Pohřeb krále Sharamana -

Včera navečer proběhl dle všech tradic před Babylonským palácem velkolepý pohřeb našeho milovaného panovníka krále Sharamana. Zúčastnili se ho jeho nejbližší - nevlastní syn Dastan, Vezír a jeho dvorní léčitelka Tahereh. Samozřejmě také nemohli chybět všichni uchazeči o královský trůn princezna Rabiah s princeznou Parwanou, princ Khorsand a princezna Mahirimah a princezna Ghamar  v doprovodu svého osobního strážce Soyryho.  Přednes královy poslední vůle, ve které se dědicové dozvěděli, že o následníkovi našeho krále má v nejbližší době rozhodnout jeho adoptovaný syn Dastan, byl nejspíše poslední poklidný okamžik před tím, než započnou boje o moc, intriky a než se dědicové budou snažit za každou cenu dokázat, že zrovna oni jsou pro perský trůn ti praví a že právě jim náleží právo nosit královskou korunu. Dá se očekávat, že Persie má před sebou nejisté časy a můžeme jen věřit, že se mladému princi a královskému vezírovi podaří tuto nelehkou situaci vyřešit.




Velký Vezír vyrobil novou várku kouzelných amuletů

 

Navečer jsme mohli být v Babylonu svědkem vzácné události. Náš Velký Vezír vyráběl z, našimi vojáky, natěžených vzácných minerálů zbrusu novou várku kouzelných amuletů, pomocí kterých mohou jejich vlastníci do určité míry ovládat čas. Snad jeho držitelé budou tuto sílu užívat s rozvahou a pokorou.

 

Počasí

 

Dnešní den bude opět pln slunečného svitu, příjemných teplot a minima mraků. Doporučujeme se namazat ochrannými mastmi před slunečním svitem, pokrývka hlavy a dostatečný pitný režim je již snad pro každého samozřejmostí.

 

Dědicové trůnu si vybrali členy své gardy

 

Dědicové trůnu během včerejšího dne nezaháleli a vybrali si nové členy do své gardy. Každý z těchto oddílů čítá osm statečných a nebojácných členů, tudíž se nikdo z kandidátů na perský trůn nemusí jistě bát o svou bezpečnost. Zároveň budou tito bojovníci a bojovnice pomáhat svým patronům v získávání magického písku času, který má, z vůle prince Dastana a Velkého Vezíra, rozhodnout o tom, kdo bude budoucím králem. Který z dědiců získá v následujících dvanácti dnech největší množství tohoto vzácného písku, získá i korunu a bude našim panovníkem. O osudu naši země budou tedy rozhodovat skupiny Ohnivých škorpiónů, Zelených štírů a Rudé letky. O vývoji v tomto klání vás budeme dále informovat.

 

 

 

 

 

Gardy dědiců trůnu se utkaly v cvičné bitvě i sportovním zápase

Včerejší den byl ve znamení klání mezi jednotlivými gardami našich uchazečů o perskou korunu. Nejprve se na cvičném bojovém poli střetli modrá, zelená a červená armáda. Z tohoto souboje vyšla vítězně skupina pod vedením prince Khorsanda a princezny Mahirimah. Ostatní zúčastnění ovšem předvedli také bojovné výkony, takže si můžeme být jistí, že až přijde na opravdovou válku, naše armáda bude skvěle připravena. Následně tyto skupiny svedly i sportovní klání v perském nejpopulárnějším sportu Persball. Zde se nejlépe vedlo Ohnivým Škorpiónům, kterým se povedlo porazit oba zbývající týmy, a mohou se tedy pyšnit titulem mistrů Persie v této hře.

 

Kultura

 

Během včerejšího podvečera se na prostranství před palácem města Babylonu konal unikátní benefiční koncert královské rodiny na podporu našich nevidomých spoluobčanů. Vystupovala zde téměř kompletní královská rodina včetně zaměstnanců královské kuchyně. Na koncert se dostavil velký počet nevidomých, kteří i přes počáteční zmatenost zvládli obejít všechny vystupující a ocenit jejich talent. Tato akce byla krásným příkladem toho, jak členům královské rodiny záleží na blahu svých poddaných.

 

Persie žije pštrosími závody

Celý včerejší den byl v Babylonu ve znamení slavných pštrosích závodů. Již od rána závodníci testovali své pštrosy a snažili se vychovat ty nejsilnější a nejrychlejší zvířata. Kvalifikací prošlo jen pár vyvolených, kterým jejich majitelé museli obstarat tu nejkvalitnější potravu a to i s nasazením vlastního života. Ani krokodýlovi v městské nádrži se nepodařilo zmocnit jediného lidského života a tak nakonec k žádným obětem naštěstí nedošlo. Samotné závody pak vyhrál a trofej pro vítěze získal tým Rudé letky s jejich původně podceňovanými pštrosími dvojčaty Eleronou a Stevem.

 

Největší loupež všech dob!

Ve včerejších ranních hodinách došlo v královském paláci k strašlivé loupeži, jež může mít fatální následky pro celou naši říši, byly ukradeny mocné hodiny času. Jejich strážce prince Dastana přepadl během noci mocný čaroděj, který ho mocnou kletbou zmrazil v čase a poté odnesl nejcennější perský artefakt. Pokud se hodiny dostaly do nesprávných rukou temného mága, může to znamenat velké nesnáze pro celý současný svět. Hned jakmile byla loupež odhalena, vyrazila pronásledovat lupiče královská garda s dědici trůnu. Sledovali jeho stopy až k magickému portálu, kde narazili na velbloudí kletbu, kterou jim tam únosce hodin nastražil. Kletbu se našim bojovníkům naštěstí podařilo zlomit, ale hodiny byly bohužel již nadobro pryč.

 

Obyvatele paláce tedy vyslali zvědy do celé Persie, aby se pokusil ukradené hodiny nalézt, avšak ani ti nebyli úspěšní. Nezbylo tedy nic jiného než povolat speciálně vycvičené elitní průzkumníky a vyslat je do světa poohlédnout se po jakékoliv zmínce o zmizelém artefaktu.

Zlotřilý  Jaffar o sobě dává vědět i po své smrti

 

Náš Velký Vezír po prozkoumání místa činu zjistil, že kletba použitá na prince Dastana jevila znaky temné magie, jež používal minulý vezír a zrádce Perské říše Jaffar. Proto se budoucí počínání královské rodiny bude podle našich zdrojů ubírat k pátrání po Jaffarově skrytém paláci. Jistě si všichni přejeme, aby se našim panovníkům podařilo zjistit jakékoliv užitečné informace k nalezení mocných hodin času a k jejich navrácení do Babylonu.

 

Výprava ke svatyni času

Celý včerejší den byl pro naši královskou rodinu ve znamení výpravy ke svatyni času, ve které jak doufali, měli naleznout strážce času, jež by jim měli poradit, jak napravit otevření hodin času a tak i zkázu většiny perské říše. Naše výprava měla nakonec úspěch. Narazila na bratra Komira, který se uvolil a našel si chvíli, aby princi Dastanovi a jeho družině zodpověděl jejich dotazy. Po přednesení jejich žádosti poradil bratr Komir, že by měla družina pokračovat v jejich pátrání do městského přístavu Persepolis a dokonce se kvůli závažnosti situace uvolil, že se naši výpravy sám zúčastní. Opět budeme putování naší královské rodiny bedlivě sledovat a přinášet vám nejčerstvější informace.

 

 

 

Rozhovor s princeznou Mahirimah

 

Jak jste se vyrovnala se smrtí krále Sharamana?

Abych řekla pravdu, velmi dobře. Konečně se může splnit můj sen a mohu získat perský trůn pro sebe.

Jaké jsou vaše plány s Persií, pokud byste se stala vládkyní?

Jmenovala bych členy své gardy princi a princeznami Persie a snažila bych se vládnout moudře a spravedlivě.

Pokud byste vy s Khorsandem tedy získali trůn, jak byste se o říši rozdělili?

Vzala bych si ho a vládli bychom celé říši společně.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí v soupeření o vládu na Persií.

 

Výprava do Persepolis

Královská rodina se svými gardami se tuto neděli vydala na výpravu do jednoho z měst, které nebylo zasaženo písečnou kletbou písků času, do Persepolis. Zde se dle rad mnichů ze svatyně času pokoušeli naleznout mapu k Džinově lampě, aby jim mocný Gin pomohl dosáhnout ostrova času, kde se pokusí požádat o pomoc tamní císařovnu. Nakonec se podařilo naší skupině dát dohromady celou mapu, a tudíž mohli všichni její členové pokračovat ve snaze o záchranu Persie.

Prolomení blokády přístavu Persepolis

Ve vyplutí na džinův ostrov bránila výpravě prince Dastana a následníků trůnu flotila písečných monster. Proto museli nejprve pomocí městských katapultů a kuší zlikvidovat ze břehu co nejvíce lodí. Poté si každá garda vyrobila loď vlastní a konečně mohli všichni vyplout na širé moře. Ani zde však neměli chvíli klidu. Přes všechny útrapy celá naše skupina dorazila na tajemný Džinův ostrov, kde však ještě musela vybojovat od pirátů truhlu, ve které se podle všeho džinova lampa nacházela. Poté ale zjistili, že k otevření truhly potřebujeme čtyři klíče z každého z přilehlých ostrovů – vody, ohně, větru a země. Skupina pod vedením dědiců perského trůnu se nezalekla ani této výzvy a všechny klíče získala.

Gin vyslal královskou rodinu na ostrov času

Včera k večeru výprava za záchranu Persie otevřela truhlu, ve které nalezla kouzelnou džinovu lampu. Podařilo se džina přivolat a přesvědčit ho, aby skupinu následníků perského trůnu vyslal na ostrov času. Džin vyčaroval magickou loď, do které se vlezli všichni členové skupiny a vydali se na noční plavbu. V průběhu byli přepadeni císařovninými posluhovači, ale ani ti je nezastavili v cestě na kýžený ostrov.

Královská rodina se svými gardami dosáhla ostrova času

Včera se po náročné cestě podařilo výpravě prince Dastana a ostatních dědiců trůnu konečně dosáhnout pobřeží tajuplného ostrova času. Gardy jednotlivých dědiců se vypravily do nitra ostrova a pokoušeli se najít sídlo samotné císařovny času. Po nějakém čase se jim podařilo překonat všechny nástrahy ostrova a s císařovnou se opravdu sešli. Ta se jim přes počáteční neochotu rozhodla pomoci, pokud pro ni ovšem pro ni také vykonají službu. Císařovna požadovala za svou pomoc, aby královská garda a její vůdci sprovodili ze světa démona Dahaku, který se už dlouhou dobu pokoušel připravit ji o život. Nebezpečný úkol naše výprava také zvládla, prošla přes Dahakovy posluhovače a démona i přes jeho sílu a mocná kouzla porazila.

 

Císařovna souhlasila pomoci Persii

Za statečný výkon perské královské gardy v souboji s démonem Dahakou, se císařovna času uvolila pomoci ve věci záchrany perské říše a poradila princi Dastanovi, jak napravit, co bylo spácháno. Celá výprava se v dnešní den pokusí vytvořit magické portály a pomocí nich a masek duchů, se pokusí přenést do minulosti a zabránit tak ukradení a následnému otevření hodin času.

Závěrečná bitva

Ukázalo se, že celou dobu byl zlodějem hodin času Velký Vezír posedlý temným kouzlem. Jakmile byl dokončen první portál, vskočil do něj a zmizel v minulosti. Princ Dastan, jež jako jediný u sebe měl masku duchů, ho okamžitě následoval. Celá královská garda nabrala menší zpoždění, ale jen co se všichni členové vyzbrojili na cestu, vydali se také za záchranou hodin. Po strastiplné cestě mohli být poté svědky velkého souboje prince Dastana a Velkého Vezíra. S pomocí všech členů gardy se nakonec princi a ostatním dědicům trůnu podařilo Vezíra zneškodnit a zbavit ho jeho prokletí. Společně se pak všichni vydali nazpět do Babyolonu, aby se připravili na korunovaci nových vládců perské říše.

Překvapení při korunovaci

Nevídaného překvapení se dostalo přihlížejícím slavnostní korunovace nových perských královen Rabiah a Parwany. Prvním činem nejúspěšnějších z uchazečů o říšský trůn byla změna zákona a následné předání perské koruny princi Dastanovi, který původně jako adoptovaný syn krále Sharamana neměl nárok korunu zdědit. Dojatý princ poděkoval všem přítomným a přísahal, že udělá vše pro to, aby už nikdy nedošlo k odcizení jak hodin času, tak ani svobody perského lidu. Doufejme, že Persii čeká opět klid a sláva říše bude stoupat ještě výše, než ční babylonská věž.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist