sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Workcamp v Polsku

Napsala Veronika Schmidtová, workcamp dne 30.října 2013

Byl to skvělý zážitek a velmi  rychlý a možná i drsný start do světa workcampů! Nemohu si na nic stěžovat, organizace proběhla bez problému díky skvělé polské koordinátorce Alicji, kterou jsem si zamilovala, a myslím, že celý projekt splnil svůj předem daný cíl. Workcampy se sociální tématikou mě rozhodně zajímají, a nikdy mě nepřestane bavit pracovat s jakýmkoliv typem lidí.

Mladí pacienti Monaru, ač na první pohled působili trochu odměřeně, znuděně nebo dokonce děsivě se nakonec ukázali, jako skvělí lidé, se kterými je radost pracovat. Byli vděční za to, že jsme jim věnovali svůj čas, a za všechno co jsme pro ně připravili. Přestože jsou to lidé ze sociálně patologického zázemí, kteří mnohdy nemají domov, rodinu ani peníze, jsou plni optimismu, radosti a cílevědomosti se změnit. Tedy alespoň část z nich.

Velmi mě to motivovalo a dodalo mi to sílu a víru. S některými pacienty jsem navázala velmi dobré přátelské vztahy a rozhodně bych je chtěla zase někdy navštívit. Někteří kvůli nám začali dokonce mluvit anglicky, i když jejich angličtina byla na velmi špatné úrovni. To bylo asi jediné velké mínus tohoto projektu. Jazyková bariéra byla pro ostatní dobrovolníky téměř nepřekonatelná, jelikož se neměli jak domluvit. Čeština je ale polštině velmi blízká, a tak jsem měla tu výhodu, že jsem mohla s pacienty komunikovat alespoň na základní úrovni, i pokud neuměli vůbec anglicky.

Vyprávět všechny zážitky a postřehy z tohoto workcampu by mi zabralo ale mnohem víc času, a tak už budu končit a doufat, že Vám tato zpráva jako malý feedback postačí.

Veronika Schmidtová


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist