sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duhová štafeta pro Jitku Želvu Vokurkovou

Napsala Jana ©oupalová dne 18.srpna 2010

Rozhovor s držitelkou Duhové štafety byl publikován v Duhovém listí v dubnu 2009.

Dnes se představuje Želva - Jitka Vokurková – předsedkyně olomoucké dužiny Duha Rysi, dobrá duše duhové Pyramidy březových lístků, netradičního ocenění lidí, kteří vytvářejí dětem a mládeži podmínky, prostředí a programy pro hezké a prospěšné trávení jejich mimoškolního času.

Ahoj Želvo, jak dlouho už jsi Želva a kde se tato přezdívka vzala?

Přezdívku jsem získala již jako malé dítko někdy před 30 lety tehdy v pionýrském tábornickém oddíle na jedné výpravě, kdy jsme šplhali do nekonečně velkého kopce  a já měla na zádech velký batoh.




Jaro je v plném proudu, co mají letos Rysi za sebou a kam se ještě chystají?

Už jsme toho stihnuli hodně–organizaci regionálního kola Uzlařské regaty, vícedenní výpravy do Pohořan a Domašova, spoustu jednodenních výprav spojených s hledáním pokladů a v květnu navíc čtyřdenní výpravu do Beskyd. Do prázdnin plánujeme ještě jednu víkendovku a jednu poznávací výpravu a o prázdninách tábor na naše oblíbené tábořiště v Kočvarově mlýně.

A na co se těšíš ty?

Mimo akce s dětmi také na poznávání vzdálených exotických míst spojených s pozorováním fauny.Jaká zvířata máš nejraději a proč?

Nejvíc se zajímám o primáty, a to především proto, že jsou člověku nejpodobnější. Mám však ráda všechna zvířata.

Na poslední Velké Duze/Duhové bráně jsi obdržela Duhovou štafetu, ocenění, které bude putovat Duhou a bude spojovat duhové lidi. Co si o takových oceněních myslíš?

Myslím si, že je spousta lidí, kteří si ocenění zaslouží a to nejen Duhovou štafetu, ale i jakákoliv jiná. Je třeba si více vážit práce druhých a hlavně si jí všímat. Věřím, že oceněni by měli být všichni, kteří nezištně, rádi a dobrovolně pracují s dětmi a mládeží.

Duhovou štafetu ti předával tehdejší prezident Petr Páta. Na podzim budou další volby do Duhovky. Co potřebuješ, jako člen Duhy vědět, aby sis vybrala prezidenta, jaká osobnost by to měla být?

Nemyslím si, že na místo duhového prezidenta bude velká řada kandidátů, a to především proto, že tato funkce je nevděčná a časově náročná, podobně jako funkce hlavního vedoucího na táboře. Prezident by měl být člověk, který chce porozumět a poradit  ostatním v Duze a zároveň se nenechá vytočit malichernostmi.

Brzy Duha oslaví své 20. narozeniny. Máš pro ni nějaké přání? Ať má spoustu spokojených dětí, mládeže a nadšených vedoucích,bez nichž by to nešlo.

Děkuji za rozhovor.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist