sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duhová štafeta pro Martu Školkayovou

Napsala Jana ©oupalová dne 31.srpna 2010

Duhová štafeta běží od r. 2008 Duhou v pěti směrech. Členové Duhy se vzájemně povzbudí k dalším aktivitám a budou se radovat z duhových úspěchů. Držitelé štafet z roku 2008 předali Duhovou štafetu dalším členům sdružení, které sami obdivují za jejich přínos pro sdružení na 22. Velké Duze. Koordinaci ocenění zajišťovala Ústřední kancelář Duhy. Rozhovor, který byl publikován v červnu 2010 v Duhovém listí, je s oceněnou Martou Školkayovou, prezidentkou Duhy.




Ahoj Marti, jak se máš?

Ahoj Jani, děkuju moc dobře, barevně. S jarem je všechno daleko hezčí a veselejší.

Na konci listopadu 2009 jsi byla zvolena prezidentkou Duhy, co jsi za proběhlých pět měsíců zjistila–o sobě, o Duze? Co tě (nejvíc) překvapilo?

Uff… teda to je záludná otázka. Tak to vezmu popořadě. O sobě jsem zjistila, že funguju podle principu „Cesta je cíl“ a tak si užívám i komplikace, které se objevili, protože díky nim se hodně učím a dozvídám. Také jsem zjistila kolik mám, lépe řečeno nemám času a začínám si ho velmi efektivně rozdělovat.

O Duze se dozvídám každý den něco nového! Hlavně mě moc mile pokaždé překvapí zájem duháků o dění v Duze. Většina sice hlasitě nevyjadřuje svoje myšlenky v konferenci, ale poctivě čte o tom co se děje a to je podle mě důležité. Také jsem hrozně nadšená z akcí, které dužiny pořádají. Každý kdo se účastnil prvního kola Duhových cest se dozvěděl o parádní lednové akci Duhy Kapka Sběr jahod, a  takových je v Duze spousta. Takže co jsem se o Duze dozvěděla, že v ní je spousta lidí, kteří věnují svůj čas dětem a mládeži a vymýšlí možné i nemožné aby je upoutali a pobavili.

Často působíš velmi vesele a optimisticky, čím to je?

Tajný recept je dostatek čokolády, ale hlavně je to lidmi, které mám kolem sebe a díky, kterým vím, že nic není problém. Nebo ještě jinak pokud by problém byl, tak se mám o koho opřít a s kým ho řešit no a to je člověk potom daleko veselejší a uvolněnější. A také si myslím, pokud se člověk na lidi usmívá, tak oni se pak usmívají na něj, je to maličkost

Na jaké akce Duhy se v letošním roce chystáš?

Tak samozřejmě na dvě stěžejní duhové akce a to Duhový mafiánský most a Velkou Duhu. V rámci léta bych pak ráda navštívila některé z duhových táborů, na podzim půjdu na Deskohraní. Původně jsem chtěla jet teď na jaře na některou z víkednovek, ale pro nedostatek času tento svůj plán odkládám na podzim. A také nesmím zapomenout na Duhový den (28.9.)! A do toho všeho bych ráda na podzim v rámci své dužiny uspořádala v Praze drakiádu.

Proč jsou někteří lidé dobrovolníky a jiní o takové aktivity nemají zájem, co myslíš?

To je dáno mnoha faktory, za prvé myslím, že to dáno přístupem rodičů. U nás doma jsou oba rodiče akční a zapojují se do občanských iniciativ, není jim lhostejné okolí a tak jsme to s bráchou měli kde okoukat. Také je to osobním přístupem k životu, jsou lidi, kteří svůj život chtějí prožít a jíní co jim ho stačí přežít. Nezanedbatelným faktorem je stav občanské společnosti u nás, nejsme vedeni k tomu, že je možné naší aktivitou něco změnit. Situace se samozřejmě mění, je více informací, díky internetovým sociálním sítím se také lépe hledají lidé stejného smýšlení, kteří jsou ochotni něco dělat.

Od Stáni Kantorové jsi na podzim převzala Duhovou štafetu, kterou nyní neseš dál. Jaký jsi měla pocit při přebírání, máš už kandidáta, který bude dalším nositelem?

Byla jsem překvapená, protože jsem to nečekala! V Duze je spousta lidí, kteří by si tu štafetu zasloužili a tak jsem nesmírně hrdá, že ji mám právě já. Konkrétního kandidáta ještě nemám, ale mám už pár tipů. Musím to pečlivě uvážit, tak se nechte překvapit na Velké Duze.

A už jen takovou krátkou otázku na závěr, jaké je tvé oblíbené motto?

Mám jedno, které se hodí na Duhu: „Je třeba být si trochu podobní, abychom si rozuměli, ale trochu rozdílní, abychom se milovali.“. A pak mám ještě druhé: „Dobrý život je údělem rozumných lidi. Nejlepší život však často mívá ten, kdo se odváží být nerozumný.“ Obě jsou krásné a inspirující.

Děkuji za rozhovor.

Také děkuji.

Prezidentky se ptala Jana Šoupalová


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist