sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

OurSpace: S ministrem Pospíšilem o přímé volbě

Napsala Jana ©oupalová dne 16.dubna 2012

Aneta Skřebská, Duha Participace: Návrh nového zákona o přímé volbě prezidenta vyvolává řadu otázek i mezi mladými lidmi. S nimi přijel 6. 4. 2012 do Brna diskutovat jeho spoluautor, ministr spravedlnosti, JUDr. Jiří Pospíšil. Společně s politologem Jiřím Kelnarem objasňovali výhody, nevýhody a následky přímé volby pro koordinační tým a dobrovolníky projektu Our Space (mezinárodní projekt pro vytvoření nová online sociální sítě pro mládež). K diskuzi byli přizváni členové dětských parlamentů, účastníci probíhající Parlamentní výměny zkušeností.




Otázku, jak co nejlépe vybrat hlavu státu v demokratické republice, si v Evropě položila již nejedna země. V České republice jsme se drželi demokracie zastupitelské, v posledních letech se však začalo diskutovat i o přímé volbě prezidenta. Nedávné machinace kolem posledních prezidentských voleb tuto tendenci jen popohnaly, a tak teď před Poslaneckou sněmovnou stojí návrh zákona o přímé volbě prezidenta.

Co nového změna přinese? Jaké to bude mít pro naši zemi důsledky? O těchto otázkách přijel na velikonoční Velký pátek do Brna s účastníky meetingu OurSpace hovořit předkladatel tohoto zákona, ministr Jiří Pospíšil. Před zhruba sedmdesátkou studentů převážně středních škol nejprve představil, o co v novém zákoně běží, proč tato iniciativa vznikla a proč ji podporuje. Jako nezaujatý odborný komentátor vystoupil i politolog Jiří Kelnar, který tyto změny hodnotil z politologického hlediska.

Diskuze probíhala velmi živě, účastníky zajímalo především zavedení přímé volby do praxe. Mluvilo se o tlaku, který může být kladen na občany ze strany médií a následné ovlivnitelnosti voliče, také o podobě předvolebních kampaní kandidátů. Proběhla debata o vynaložení finančních prostředků na případné zavedení této novinky vzhledem k současným nepopulárním škrtům v rozpočtu. Studenty zajímal i dopad, který bude přímá volba mít. Po delší rozpravě vyplynulo, že není jasné, jaké konkrétní důsledky tato změna přinese, změní-li se něco v pravomocích prezidenta či jeho odpovědnosti. Jak podotkli studenti i Kelnar, ne každý občan zná současnou Ústavu a všechny kompetence hlavy státu, tudíž by přišla vhod i nějaká iniciativa upozorňující na důležitost účasti ve volbách, která v posledních letech klesá. Dále se hovořilo i o současném stavu vlády a naší demokracie a principech, které v tuzemské politice fungují.

Po hodině a půl se ministr Pospíšil musel odebrat z Klasického Španělského gymnázia, kde setkání probíhalo, směrem do centra Brna k dalším pracovním povinnostem. Diskuze byla jistě přínosnou pro všechny přítomné, neboť studenti dostali příležitost si ujasnit svůj názor na přímou volbu prezidenta a pan ministr zase obdržel zpětnou vazbu od mladých lidí. Nyní se uvidí, zda přímá demokracie dostane v naší republice šanci a kolik voličů poté přiláká k volebním urnám.

Aneta Skřebská, Duha Participace


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist